Barış Harekatı sırasında  22 Temmuz 1974’te Yunanistan’dan havalanan ve iletişimsizlik nedeniyle Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) tarafından vurulan Noratlas tipi nakliye uçağı içerisinde yer alan komandoların bulunması için, Yunan Askeri Mezarlığı bölgesindeki kazıların dün başladığı belirtildi.

Rum gazeteleri, Noratlas uçağı için dün başlayan kazılara ilişkin habere geniş yer verdiler.

Politis gazetesi “Timvu’nun(Yunan Askeri Mezarlığı) Açılması Başladı” başlığıyla aktardığı haberinde, Noratlas uçağının tespit edilmesine yönelik kazı çalışmalarının, dün “ağır bir ortamda” başladığını yazdı.

Kazı çalışmalarının başlamasından önce dün Yunan Askeri Mezarlığı’nda, kod adı “Niki 4” olan Noratlas uçağında yer alıp da hayatını kaybedenler için dua ve anma töreni düzenlendiğini, çelenkler konulduğunu belirtti.

Habere göre Rum Başkanlığı İnsani Konular ve Dış Rumlar Komiseri Fotis Fotiu, törenin ardından yaptığı açıklamada, Noratlas içerisinde yer alan komandoların tespit edilmesine yönelik çok zor bir çalışmanın söz konusu olduğunu ifade etti.

Kazı çalışmalarının ileriye götürülmesinin devletin milli bir sorumluluğu olduğunu söyleyen Fotiu, böylelikle, ailelerinin 41 yıl aradan sonra  yakınlarını defnetmelerinin mümkün olacağını söyledi.

Fotiu, uçakta patlayıcı olabileceği ihtimaline karşı, RMMO ile işbirliği çerçevesinde tüm tedbirlerin de alındığını ifade etti.

Fotiu ayrıca kimliği tespit edilecek olan Noratlas içerisinde hayatını kaybedenlerin isimlerinin ve ilgili verilerin basına verileceğini belirtti.

Fileleftheros gazetesi “Gömülü Noratlas’ın Aranması” başlıklı haberinde, Noratlas uçağına ilişkin kazıların dün başlamasıyla birlikte, Noratlas uçağında yer alan komandolara ait  kemik kalıntılarının, uçak içerisinde yer alıp almadığı şeklindeki sorunun da yanıt bulacağını yazdı.

Bu yöndeki bilgilerin çelişkili olduğuna dikkati çeken gazete, Noratlas uçağıyla birlikte ölenlerin de gömüldüğü şeklinde bilgilerin yanı sıra, uçakta herhangi birisinin bulunmadığına ilişkin iddiaların da olduğunu belirtti.

Habere göre kazı çalışmalarından önce Yunan Askeri Mezarlığı’nda düzenlenen anma etkinliğinde Yunanistan’ın Güney Kıbrıs Büyükelçisi İlias Fotopulos da yer alırken, Noratlas uçağının tespit edilmesi yönündeki çalışmalar nedeniyle Rum hükümetine teşekkür etti.

Simerini gazetesine göre Rum Dışişleri Bakanlığı İnsani Konular Masası Başkanı aynı zamanda kazıların koordinatörlüğünü yürütecek olan Ksenofon Kallis, kazı çalışmaları hakkında yaptığı açıklamada, çalışmaların birinci aşamasını teşkil edecek olan, ilk önce kazı çalışmalarının yapılacağı alanın hazırlanacağını, parke taşlarının ve anıtın döşeme taşlarının kaldırılacağını belirtti.

Yapılacak çalışmalara ilişkin ayrıntı veren Kallis, birinci aşamanın erken tamamlanması durumunda ikinci aşamanın da planlandığından daha erken başlayabileceğini söyledi.

Uçağın kara kutusunun bulunmasının beklenip beklenmediği şeklindeki bir soru üzerine Kallis, 1974 yılından bahsettiklerini, bu uçakların II.Dünya Savaşı’ndan hemen sonra yapıldığını ve elde ettikleri bilgilerin bu uçaklarda kara kutu bulunmadığı şeklinde olduğunu ifade etti.