Barış Harekatı sırasında  22 Temmuz 1974 tarihinde Yunanistan’dan havalanan ve iletişimsizlik nedeniyle Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) tarafından vurulan NORATLAS tipi nakliye uçağı içerisinde yer alan komandoların bulunması için, 27 Temmuz’da, Yunan Askeri Mezarlığı bölgesinde başlayacak kazı çalışmaları nedeniyle dün bir toplantı gerçekleştirildi.

Bilindiği üzere Barış Harekâtı sırasında, Yunanistan’ın gönderdiği komandoları taşıyan NORATLAS tipi askeri nakliye uçağı, 22 Temmuz 1974’te Lefkoşa Havaalanı’ndaki çarpışmalar sırasında “dost (Rumların) ateşiyle” düşürülmüş ve  içindekilerle birlikte gömülmüştü.

Simerini gazetesi ve diğer gazeteler Rum Başkanlığı İnsani Konular ve Dış Rumlar Komiseri Fotis Fotiu başkanlığında dün ilgili birimlerin de katılımıyla bir toplantının gerçekleştirildiğini, kazı sırasında personelin güvenliği ile bölgede patlayıcıların gömülü olup olmadığı konusunun ele alındığını yazdı.

Habere göre toplantı sonrasında açıklama yapan Rum Başkanlığı İnsani Konular ve Dış Rumlar Komiseri Fotis Fotiu, amacın, Noratlas uçağının ve içinde bulunan Yunan komandoların bulunması olduğunu yineledi.

Noratlas uçağında yer alan bir kişinin hala hayatta olduğuna dikkati çeken Fotiu, bugün yapılan kazı çalışmaları neticesinde, 12 kişiye ait kemik kalıntılarının bulunduğunu, kimliklerinin tespit edildiğini, geriye 19 kişiye ait kalıntıların kaldığını ifade etti.

Fotiu, toplantı ile ilgili olarak ise, kazı çalışmalarında yer alacak personelin güvenlik konusunun derinlemesine incelendiğini, kazı çalışmaları boyunca tüm gerekli tedbirlerin alınacağını söyledi.

Fotiu açıklamasında ayrıca RMMO üyeleri ve diğer yetkili birimlerin, gerekmesi durumunda müdahalede bulunması amacıyla, söz konusu alanda bulunacağını da belirtti.   

Kazı çalışmalarının, üç aşamada gerçekleştirileceğini belirten Fotiu, ilk aşamada, kazı çalışmalarının başlayacağı gün, ilk önce Yunan Askeri Mezarlığı’ndaki anma etkinliğinin arından kazıların gerçekleştirileceği alan için hazırlık yapılacağını, ikinci aşamanın uzmanlardan oluşan personelin kazı çalışmalarını gerçekleştireceği 20 Ağustos’ta başlayacağını belirtti.

Fotiu, son aşamanın ise, ikinci aşamanın tamamlanmasına paralel olarak başlayacağını, burada (üçüncü aşamada) bölgenin eski haline dönüştürüleceğini ifade etti.