Barış Harekatı sırasında Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) tarafından yanlışlıkla vurulan ve düştüğü yere gömülen NORATLAS tipi nakliye uçağının ortaya çıkarılması için  Yunan Askeri Mezarlığı’nda yürütülen kazı çalışmalarında çok sayıda kemik kalıntısı bulundu.

Politis gazetesi ve diğer gazeteler, Noratlas tipi uçağın ortaya çıkarılması için yürütülen kazı çalışmalarının hemen hemen tamamlanmasından önce çok sayıda kemik kalıntısının bulunduğunu ayrıca kemiklerin iyi durumda olduğunu yazdı.

Yürütülen kazı çalışmaları çerçevesinde Noratlas uçağından geriye ne gövdesinin ne de kanatlarının kaldığını yazan gazete çalışmalarda iki adet bozulmamış halde lastik, iniş takımları gibi okside ve kırık metal parçaları bulunduğunu belirtti.

Gazete uçak gövdesi ve kanatlarının yapıldığı alüminyum alaşımdan, şiddetli çarpma sonucu çıkan yangından kaynaklı yüksek hava sıcaklığı ve uzun yılların geçmesi nedeniyle, geriye sadece alüminat kül kaldığını yazdı.

Habere göre Rum Başkanlığı İnsani Konular ve Dış Rumlar Komiseri Fotis Fotiu, Noratlas kazı çalışmalarının yapıldığı Yunan Askeri Mezarlığı’nı ziyaret etti ve çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Fotiu, yaptığı açıklamada, kazı çalışmaları çerçevesinde çok sayıda kemik kalıntısının tespit edildiğini, şimdi ise kimlik tespit çalışmalarına yönelik sürecin başlayacağını ifade etti.

Bulunan kemik kalıntılarına ilişkin tam rakamın bilinmediğini dile getiren Fotiu, kemik kalıntılarının, antropoloji atölyesine götürüldüğünü belirtti

Noratlas uçağının gömüldüğü bilinirken aynı noktaya niye bir anıtın inşa edildiği, bölgede bulunan uçaksavar savunma ekiplerine neden Yunan uçaklarının Kıbrıs için ayrıldığı işaretinin gelmediği, uçakta bulunanlardan sadece bazılarının toplanıp Lakadamya Mezarlığı’na gömüldüğü sorularına karşılık Fotiu, herkesin bu sorulara sahip olduğunu ayrıca bu tür soruları sade vatandaşlardan, uçakta bulunan kişilerin yakınlarından her gün aldığını belirterek bu soruların sürecin tamamlanmasının ardından yanıtlarını bulacağını ifade etti.