Barış Harekatı sırasında  22 Temmuz 1974’te Yunanistan’dan havalanan ve iletişimsizlik nedeniyle Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) tarafından vurulan NORATLAS tipi nakliye uçağı içerisindeki15 komandoya ait kemik kalıntılarına yönelik kimlik tespit çalışmalarının tamamlandığı belirtildi.

Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, Rum Başkanlığı İnsani Konular ve Dış Rumlar Komiseri Fotis Fotiu’nun bu konuda yapmış olduğu açıklamalarına yer verdiler.

Habere göre Fotiu, Rum Genetik ve Nöroloji Enstitüsü yetkilileri ile NORATLAS uçağına yönelik kazılar çerçevesinde bulunan kemik kalıntılarına ilişkin olarak gerçekleştirdiği görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu.

Fotiu, yetkililerden, NORATLAS uçağı kazılarıyla ilgili genetik incelemeler konusunda bilgi aldığını ve 15 kişinin kimlik tespitinin yapıldığını, bilimsel olarak bunun kesin olduğunu söyledi.

Bu konuda süreçlerin tamamlanmasının ileriye gittiğini, en kısa zamanda, gelecek haftalar içerisinde kimlik tespiti yapılan 15 kişiye ait kemik kalıntılarının vatanlarına geri gönderileceğini söyleyen Fotiu, bir soru üzerine 15 kişinin ötesinde başka kemik kalıntılarının kimlik tespitini de ihtimal dışı bırakmadı.

Fotiu, kazılar başladığında aranan rakamın bu olduğunu, iki hafta içerisinde genetik incelemeler tamamlandığı zaman, bu rakamın daha fazla olup olmadığını öğreneceklerini ifade etti.

Ailelere teslim edilin yanlış kemik kalıntılarına ilişkin konuya da değinen Fotiu, bu yöndeki durum sayısının ilk başta 13 olduğunu, daha önce bir tanesinin, şimdi ise iki tanesinin  iade edildiğini, geriye 10 kişinin kaldığını söyledi.