Temmuz 1974’te Lefkoşa Havaalanı bölgesinde Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO tarafından “dost ateşi” ile vurularak düşürülen Noratlas tipi uçağın gömüldüğü yerden çıkartılması için Yunanistan’dan uzmanlar geliyor.

Fileleftheros’un haberine göre, Rum Başkanlık Komiseri Fotis Fotiu Yunanistan Genelkurmay Başkanı Mihail Kostarakos’un Yunan komandoların kalıntılarına ulaşılmak üzere yapılacak kazılara patlayıcı uzmanlarından oluşan bir heyet göndereceğini açıkladı.

“Uçak, Timvo Makedonittisa’da (Yunan Askeri Mezarlığı) toprakla örtüldü ve o zamanda beri orada gömülü bulunuyor” ifadesine yer veren gazeteye göre, Fotiu, uçağın, komandoların kullanması için patlayıcı ve mühimmat da taşımasından dolayı kazı çalışmalarında ağırlığın güvenliğe verileceğini söyledi.

Gazete, “Bize söylendiğine göre patlayıcıların durumunun ne olduğu, patlayıp patlamadıkları bilinmiyor ve uçak gömüldüğü yerden çıkarılırken patlayabilir. Uçak vurulduğunda yanmış ve patlayıcıların bir kısmı o yangında tahrip olmuş olabilir” ifadelerine yer verdi.

Kazı çalışmalarının 27 Ağustos’ta başlayacağını hatırlatan gazete, uçağın kalıntılarının, “NİKİ Operasyonu”nun diğer buluntularıyla birlikte özel bir yerde (müze) teşhir edileceğini haberine ekledi.