Yunanistan’ın Ada’ya gizlice gönderdiği komandoları taşıyan ve Temmuz 1974’te Lefkoşa Havaalanı bölgesindeki çarpışmalar sırasında “dost ateşiyle” (RMMO) vurularak düşürülen “Noratlas” tipi nakliye uçağının gömü yerinde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan kalıntıların,  daha önce düşünüldüğü gibi 15 değil 16 kişiye ait olabileceği haber verildi.

Fileleftheros’un “Muhtemelen 16’ncı Ölü Bulundu” başlıklı haberine göre, geçen yıl yapılan kazılarda ulaşılan ve kimlik tespiti için Rum Nöroloji ve Genetik Enstitüsü’ne gönderilen kalıntılar üzerinde yapılan incelemelerde bazı kalıntıların 16’ncı kişiye ait olabileceği saptandı.  Kazılar tamamlandığında, bulunan kalıntılarda yapılan ilk incelemelerde 15 Yunan komandoya ait oldukları belirlenmişti ancak yeni gelişme 16’ncı komandoya ulaşılmış olabileceğini gösteriyor.

Rum ve Yunan heyetlerin  “kayıp” kalıntılarının Yunanistan’a gönderilmesi ve teslim alınması konusunda sürekli temas halinde olduğunu belirten gazete, bir diğer konunun da kazılarda çıkartılan Noratlas tipi uçağın parçaları olduğuna işaret etti.

Gazeteye göre, Yunanistan’dan talep gelmesi halinde parçalar, Atina Savaş Müzesi veya Ada’daki Yunan Alayı (ELDİK) müzesinde sergilenmek üzere Yunanistan’a verilecek ancak Rum tarafı bu parçaları elde tutmak ve daha sonra inşa edilecek müzede sergilemek istiyor.

Yunan Askeri Mezarlığı’ndaki kazı alanının restorasyonu da planlandı. Restorasyonun haziran ayına kadar tamamlanması bekleniyor.