ABD Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland’ın dün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le gerçekleştirdiği görüşmeler Rum basınında geniş yer buldu.

Fileleftheros gazetesi: “Yanlış Kapıyı Çaldı – Sonuca Ulaşmayan Gel-Git” başlıkları altında verdiği haberinde, ABD Avrupa ve Asya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland’ın dün Akıncı ve Anastasiadis’le ayrı ayrı iki görüşme gerçekleştirdiğini, görüşmeler sonunda ise sonuç alamadığını yazdı.

Gazete, Nuland’ın Anastasiadis’le dün sabah gerçekleştirdiği görüşmede Anastasiadis’in “müzakere sürecine olumsuz etkileri olan bazı konulara ilişkin” liste sunduğunu belirterek Nuland’ın Anastasiadis’in tezlerini Akıncı’ya taşıdığını ancak girişimine bir yanıt alamadığını öne sürdü.

Habere göre Anastasiadis Nuland’a “Türk tarafının tezlerinde gerçekleşen tek değişikliğin, IMF ve Dünya Bankası’nın KKTC’deki bankaların verilerine erişimlerine izin vermesi olduğunu” iletti.

Gazete, Akıncı’nın söz vermesi üzerine bu konuda önümüzdeki günlerde gelişmeler yaşanmasının beklendiğini belirtirken Anastasiadis’in Nuland’a “garantiler ve güvenlik, Türkiye’den KKTC’ye kabloyla elektrik getirilmesi anlaşması, KKTC’de ay sonunda saat değişikliğine gidilmeyecek olması, Diparkaz’a eğitimci atanmasına ve KKTC’deki kiliselerde ayinlere konulan engeller” konularını ilettiğini yazdı.

Nuland’ın Anastasiadis’le sabahki görüşmesinde gündemine getirilen bu konuları Akıncı’ya sunduğunu ancak Akıncı’nın “yanıt verecek konumda olmadığını” iddia eden gazete, Akıncı’nın dünkü açıklamasında garantiler konusunda “çağdaş bir ülke olunacağı, herkesin AB vatandaşı olacağı ve güvenlik ve garantilere ihtiyaç olmadığı şeklindeki yaklaşımların Kıbrıslı Türkler tarafından kabul görmediği” görüşünü ortaya koyarak aslında “Kıbrıs Türk oluşturucu devletçiğinin Türkiye tarafından garanti altına alınmasında ısrarcı olduğunu” gösterdiğini savundu.

Gazete, Anastasiadis’in Nuland’a sunduğu listeyi Akıncı’yla görüşmesinde de gündeme getirdiğini, Akıncı’nın ise “çabaladığı yanıtını vermekle yetindiğini” öne sürdü.

Haber göre Anastasiadis, Nuland’la dün akşamüzeri gerçekleştirdiği  görüşmenin ardından yaptığı açıklamada “sadece ABD’nin değil diğer tüm ülkelerin, Kıbrıs sorununda iç meselelere ilişkin olmayan konularda nasıl bir katkı koyabileceklerini görmeye çabaladıklarını” söyledi.

Anastasiadis “iç meseleyle ilişkili olmayan sorunların ya da gereksinimlerin aşılması için müzakere sürecini etkilemek isteyen herkese kapımız açıktır” şeklinde konuştu.

Politis gazetesi ise konuya ilişkin habere: “Asker ve Garantiler Konularında Plan Senaryoları – ABD’den Sonra Başkaları Da Formül Arayışında” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından geniş yer verdi.

Gazete, garantiler-güvenlik konularına ortak kabul edilebilir bir formül bulma çabalarının, ABD’nin yanı sıra tüm BM Güvenlik Konseyi üyelerinin katılımıyla zirveye çıkacağını yazdı.

Gazete, Nuland’ın dünkü temaslarında, iki tarafın görüşlerini dinlemeyi ve arabuluculuk yapmayı hedeflediğini belirtirken, önümüzdeki günlerde BM Güvenlik Konseyi ve AB üyesi ülkelerden başka diplomatların da adayı ziyaret etmelerinin beklendiğini iddia etti.

NULAND: “İYİ BİR GÖRÜŞME TURU”

Öte yandan gazete, Nuland’ın dün akşamüzeri Anastasiadis’le görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada “iyi bir görüşme turu gerçekleştirdiğini” söylediğini yazdı.

Habere göre Nuland, “ABD’nin sürece dost ve destekçi olarak yaklaştığını” belirterek sürecin Kıbrıslılara ait olduğunu ise iki kez dile getirdi.

Haravgi gazetesi ise haberi: “Nuland Arabulucu Rolünde” başlığı altında verirken, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun bu konudaki açıklamasına yer verdi.

Kiprianu açıklamasında, ABD’nin ilgisinin Kıbrıs sorununun çözümünün bilindik ilkeleri çerçevesinde gerçekleşmesi durumunda memnunlukla karşılayacaklarını, aksi halde ise, baskılara boyun eğmeyeceklerini anlamaları gerektiğini söyledi

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Alithia: “Nuland’dan Anastasiadis ve Akıncı’ya Git-Gel – ABD’den Güvenlik ve Garantiler Konularında Görüş Ayrılıkları Arasında Köprü Kurma Çabası – Maraş’ı Ziyaret Etti”.

Simerini: “Nuland’ın Espres Arabuluculuğu Sonuçsuz – ABD Çabası Boşuna”.