Aralarında ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin de bulunduğu bazı üst düzey yabancı yetkililerin, 1 Ekim “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bağımsızlık yıldönümü” nedeniyle Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e kutlama mesajları gönderdikleri haber verildi.

Alithia gazetesi “Obama ve Putin’den Kıbrıs Müzakerelerine Destek” başlıklı haberinde, ABD Başkanı Barack Obama’nın 1 Ekim dolayısıyla gönderdiği kutlama mesajında, ABD’nin, çözüm sürecini desteklemeye derinden bağlı olduğunu bildirdi.

Rum kesimiyle uzun vadeli işbirliklerini takdir ettiklerini ifade eden Obama, son yıllarda aralarındaki bağları güçlendirmelerinden duyduğu memnuniyeti de ifade etti.

Adanın iki kesimli, iki toplumlu bir federasyonda yeniden birleşmesi için, çözüm yolunda gerçekleştirilen kayda değer ilerlemeden ötürü Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i kutlayan Obama, bunun bütün Kıbrıslılar için daha iyi bir gelecek tesis edilmesi amacıyla, tarihi bir fırsattan ibaret olduğunu vurguladı.

PUTİN: “RUSYA KALICI BİR ÇÖZÜM İÇİN ÇALIŞIYOR”

Gazeteye göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de gönderdiği 1 Ekim mesajında, Rusya’nın, herhangi bir dış baskı olmadan, Kıbrıs sorununun bütün Kıbrıslılarına yararına olacak kalıcı çözümü için çalışmayı sürdüreceğini ifade etti.

Gazeteye göre Putin, iki ülke arasındaki ilişkilerin, olumlu şekilde geliştiğine de işaret etti.

KERRY “TARİHİ YENİDEN BİRLEŞME ANININ YAKIN OLDUĞU” KONUSUNDA İYİMSER

Gazeteye göre, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de 1 Ekim mesajında, ABD’nin, Kıbrıs’ın uzun zamandır devam eden bölünmesini sona erdirecek adil ve kalıcı bir siyasi çözüme desteğini ifade etti ve “Kıbrıs’ın iki cesur liderinin güçlü taahhüdü, aynı zamanda BM ve uluslararası toplumun da desteğiyle, tarihi yeniden birleşme anının yakın olduğuna dair iyimserliğini” ifade etti.

Gazeteye göre, bunun kalıcı ve karşılıklı kabul edilebilir bir sonuca ulaşılması için son yıllarda ortaya çıkan en iyi fırsat olduğunu belirten Kerry, Rum kesiminin ABD’nin değerli bir dostu ve ortağı olduğunu sözlerine ekledi.

Fileleftheros gazetesi, Papa Francis’in de Anastasiadis’e 1 Ekim dolayısıyla bir kutlama mesajı gönderdiğini yazdı.