ABD’nin, Koenig’den boşalan Güney Kıbrıs’taki büyükelçiliği için ABD Başkanı Barack Obama tarafından seçilen diplomat Kethleen Ann Doherty’nin Çarşamba günü ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi’nde alındığı mülakatta Rum kökenli New Jersey senatörü Robert Menendez’in sorusuna cevap vermediği için atanmasında zorluklarla karşılaşacağı bildirildi.

Simerini’nin“ABD’nin Kıbrıs’taki Yeni Büyükelçisi Ada’da İstila Olduğunu Söylemekten Kaçındı” başlıklı haberine göre Washington’daki iyi bilgili kaynaklar Doherty’nin, Menendez’in “Kıbrıs’ta Türk istilası ve işgali” sorusuna tatmin edici bir cevap vermemesi durumunda büyükelçi atanmasında zorluklar yaşanacağı kanaatini taşıyor.

BİR SENATO ÜYESİ ATAMAYI SÜRESİZ DONDURABİLİR

Amerikan Senatosu tüzüğü gereği herhangi bir senato üyesi, ABD Başkanı tarafından yapılan bir atamayı süresiz dondurabiliyor.

Doherty’nin, Menendez “sizden, gelecekte Kıbrıs’ta asla istila olmadığının söylendiğini duymayacağım garantisini alabilir miyim?” sorusuna cevap vermekten kaçındığı, Menendez’in de “Dışişleri Bakanlığı’nın, bugün verdiğinizden daha iyi bir yazılı cevap vermenize müsaade etmesini dilerim” dediği kaydedildi.

Doherty mülakatı sırasında yaptığı konuşmada, “cesur ve vizyon sahibi” diye nitelediği iki liderin de adil ve sürdürülebilir barışı getirecek bir çözümü taahhüt ettiği bu konjonktürün Kıbrıs için ümit verici olduğunu belirterek BM ile birlikte, liderlerin iki bölgeli iki toplumlu federasyon çabalarını kolaylaştırma ümidini dile getirdi.

“Muteber dost ve önemli stratejik ortak” diye nitelediği Güney Kıbrıs’a ABD yatırımlarının son iki yılda 7 kat arttığını belirten Doherty Kıbrıs sorununa bulunacak bir çözümün Ada ekonomisine olumlu etki yapabileceğini, çözümün daha çok ticaret ve yatırım fırsatı yaratabileceğini anlattı.

Doherty bölgede doğal gaz yatakları keşfedilmesine de değindi ve “ABD Kıbrıs Cumhuriyeti’nin MEB’indeki hidrokarbon kaynaklarını geliştirme hakkını destekliyor. ABD bu kaynakların kapsamlı bir çözüm çerçevesinde her iki toplum arasında hakkaniyetle bölüşülmesi gerektiğine, bir çözüm için teşvik olabileceğine inanıyor” ifadelerini kullandı.

Fileleftheros haberi “Doherty ‘İstila’ Kelimesini Söyleyemiyor” başlığıyla aktarırken Menendez ile Doherty arasında geçen diyaloğun satır başlarını “Menendez’den Soru Bombardımanı... Cevaplarınız Tatmin Etmiyor” başlığıyla öne çıkardı.

Habere göre Menendez “Bir ABD Büyükelçisi olarak sizden, selefinizin söylediği; Kuzey Kıbrıs’ın dünyanın en militarize bölgesi olduğu gerçektir sözünü söylediğinizi veya Kıbrıs’ta asla bir Türk istilası olmadığını söylediğiniz duymak istemiyorum” dedi. Doherty de cevaben “toplumlararası şiddet yılları korkunçtu ve binlerce can yitirildi. Şiddet toplumları bölebilir, geleceğe odaklanmalıyız” ifadesini kullandı.

Haravgi haberi “ABD’nin Yeni Büyükelçisi De Türk İstilası Konusunda ‘Tökezledi’...  Kathleen Ann Doherty 1974 Müdahalesine Cevap Vermekten Kaçındı” başlığıyla aktardı.