ABD Başkanı Barack Obama’nın, iki aylık Kıbrıs sorunu raporunda, ABD’nin, “Kıbrıs’ı iki bölgeli, iki toplumlu federasyon olarak birleştirecek kalıcı ve adil çözüm sağlanmasına bağlı olduğu” belirtildi.

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler ABD Başkanı Barack Obama’nın, iki aylık Kıbrıs sorununa ilişkin raporuna yer verdiler.

Habere göre, Obama raporunda, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Aralık ayında Kıbrıs’a yaptığı tarihi ziyaretin yanı sıra Başkan Yardımcısı Joe Biden’in, Cenevre ve İstanbul’da yaptığı Kıbrıs sorununa ilişkin görüşmelere ağırlık verdi.

Raporun, Aralık-Ocak aylarını kapsadığını anımsatan gazete, rapora, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yasama konularından sorumlu müsteşarı Julia Frifield'in mektubunun da eşlik ettiğini yazdı.

Habere göre Frifield’in mektubunda, Kıbrıs sorununa kalıcı bir çözüm bulunmasına ilişkin ABD tarafından yapılan kolaylıkların bu iki ayda da devam ettiğine vurgu yapıldı.

Gazete Obama’nın raporunun içerisindeki bir buçuk sayfa içerisinde Kıbrıs’taki liderlerin bu iki ayda (Aralık-Ocak) gerçekleştirdikleri görüşmelerin sayısının ve ele aldıkları konuların yer aldığını yazdı.

Habere göre raporda liderlerin, Davos zirvesindeki görüşmelerine de yer verildi.

Alithia gazetesine göre Obama’nın raporunda, ABD Ekonomi Bankalığı yetkililerin, “Ada’nın yeninden birleşmesi fırsatları ve olası ekonomik teşvikleri öğrenmek için”  11-13 Ocak’ta Ada’da yaptıkları ziyaretten de söz edildi.