Kıbrıs Türk ve Rum öğretmen sendikalarının (POED, OLTEK, KTOEOS, KTOS ve DAU-SEN), 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü dolayısıyla dün yaptıkları ortak açıklamaya Rum sendikası OELMEK’in (Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası) DAU-SEN’in katılımını protesto ederek imza atmadığı, OELMEK’in kendi açıklamasını yayınladığı bildirildi.

Fileleftheros’un; “Öğretmenler Günü Örgütleri Bölüyor... OELMEK Kıbrıs Türk ve Rum Sendikalarının Ortak Beyanını İmzalamıyor” başlıklı haberine göre, OELMEK, ortak açıklamaya imza atmama gerekçesini “söz konusu sendika 1974’ten sonra kuruldu. KTOEOS ve KTOS gibi diğer Kıbrıs Türk örgütleri gibi Sendikalar Mukayyitliği’ne kaydı yoktur” diyerek ortaya koydu.

Gazete, ortak açıklamanın da, OELMEK’in ayrı açıklamasının da içerik olarak neredeyse aynı olduğuna işaret ettiği haberinde açıklamaların farklı yönlerini şöyle aktardı:

“OELMEK’in açıklaması: ‘Toplumlarımızın refahı için barışın önemini, adamızı yeniden birleştirme arzumuzu ve bütün vatandaşlar için insan haklarına bağlılığımızı vurguluyoruz.’

5 sendikanın açıklaması: ‘Toplumlarımızın refahı için barışın önemini, işgalden kurtulma ve adamızı yeniden birleştirme arzumuzu ve bütün vatandaşlar için insan haklarına bağlılığımızı vurguluyoruz.’”