Fileleftheros gazetesi, Rum Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkilinin Rum Haber Ajansı’na konuyla alakalı olarak yaptığı açıklamalara yer verdi.

Habere göre açıklamada ayrıca  Güney Kıbrıs’ın Deniz Hukuku Anlaşması kurallarının şekillendirilmesini yıllardır desteklediği de belirtildi.

Rum Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Türkiye’nin, kendi haklarını teminat altına almadığı için, 1993 yılından bugüne kadar karar aleyhine–bir başka ülkenin de iki yıl aleyhte oy kullanması dışında- oy veren tek ülke olduğunu belirtildi.

Aynı yetkili, Türkiye’ye atıfta bulunarak, adaların da mutlak deniz bölgelerine sahip olmasının mümkün olduğunu tanımadığını kaydederek, bu konularda kendilerinin, çıkarlarını garanti altına almak istediklerini ifade etti.

Kendilerinin, Münhasır Ekonomik bölge ve kıta sahanlığını talep etme ve de deniz altındaki zenginlikten faydalanma haklarına sahip olduklarını söylediklerini ifade eden Rum Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Türkiye’nin bunlara karşı çıktığını, bu nedenle  söz konusu Anlaşma aracılığıyla bunları garanti altına almalarının mümkün olduğunu söyledi.

Aynı yetkili Türkiye’nin taleplerinin, bu Anlaşma’ya bağlı olarak  hukuki dayanağının bulunmadığını da ileri sürdü.