Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis, dün makamında görüştüğü Meclis Başkanı Yannakis Omiru’ya Kıbrıs sorunundaki gelişmeler ve özellikle mülkiyet konusunda bilgi verdi. Omiru, Hristodulidis aracılığıyla Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e Kıbrıs sorunundaki gelişmelerle ilgili meclise şahsen bilgi vermesi teklifini iletti.

Simerini “Meclis Başkan Tarafından Bilgilendirilsin... Tatilden Hemen Sonra Ulusal Konsey Toplantıya Çağrılsın” başlıklı haberinde Hristodulidis’in Kıbrıs sorunundaki gelişmeler ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun ziyaretiyle ilgili bilgilendirmeyi Omiru’ya Anastasiadis’in direktifiyle yaptığına dikkat çekti.

Habere göre görüşme sonrasında Omiru’nun “meclisin müzakereler eve sunulan tezler hakkında bilgilendirilmesi gerektiğine inanıyorum” açıklamasına ve talebe, Anastasiadis’in olumlu cevap vererek meclis üyelerine son gelişmeleri bildireceğini söyleyen Sözcü, “Başkan Anastasiadis tatil sonrasında Ulusal Konsey’i de toplantıya çağıracak” dedi.

MÜZAKERELERDEKİ TEMEL RUM HEDEFLERİ

Omiru Rum tarafının müzakerelerdeki temel hedeflerine bağlı kalması gerektiğini de belirterek bu hedefleri şöyle sıraladı:

“1- Türk askeri işgaline son verilmeli, yerleşikler uzaklaştırılmalı, 1960 garantileri tasfiye edilmeli.

2-Anayasal yönde devletin, halkın, kurumların ve ekonominin birliğini güvence altına alacak çözümde ısrar edilmeli. İnsan haklarının ve temel özgürlüklerin mutlak uygulanmasında ve Avrupa normlarının, daimi derogasyonlar (sapmalar) olmadan uygulanmasında ısrar edilmeli. Birincil hukuk olursa çözümün bir mantığı olamaz, olmaz. Bu, Kıbrıs’ın AB Katılım Sözleşmesi’nin 10’uncu protokolüne aykırıdır.

3-Çözüm,  Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devamını, federasyona dönüşmesini güvence altına almalı, partenojenezi dışlamalıdır.

4-Mülkiyette, özellikle kişisel mülkiyet ve taşınmaz başına dağılımda Uluslararası Hukuk ve Avrupa Hukuku’nun kesin kural ve ilkelerinin uygulanmasında ısrar edilmesi gerektiğini vurgulamak isterim.  Yasal mal sahibi, sağlanacak tedavide ilk söz hakkına sahip olmalıdır. Sözde kullanıcıların, yani işgal altındaki taşınmazları gasp edenlerin hak ve tercihleriyle ne ahlaki ne de hukuki açıdan bir eşitleme asla olamaz.”

“EN ÖNEMLİ GELİŞME KİŞİSEL MÜLKİYET HAKKIYLA İLGİLİ ANLAŞMADIR”

Hristodulidis ise “mülkiyette anlaşmaya varılan şey, kişisel mülkiyet hakkıdır. Global mal takası ve dolayısıyla mülkiyet hakkının ortadan kaldırılmasıyla ilgili Türk tezi dikkate alındığında, bunun en önemli gelişme olduğuna inanıyoruz” dedi, şunları ekledi:

“Şu anda yapılmakta olan, mülkiyet konusunun tabi olacağı belirli kriterlerin görüşülmesidir. Bizim tarafın istikrarlı tezi, yasal mal sahibinin ilk söz hakkına sahip olması gerektiğidir.”

“EIDE’NIN VEYA BAŞKA BİRİNİN SÖZCÜSÜ DEĞİLİM”

Hristodulidis’e BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, kullanıcıya da hak tanındığı açıklaması soruldu, yanıt “Ben tezlerimizi tekrarladım. Ne Eide’nin ne de herhangi başka birinin değil Başkan’ın sözcüsüyüm. Başkalarının açıklamalarına dayanarak yorum yapmak isteyenler varsa, uzlaşılanlar dışında başka bir şey söyleyemem” oldu.

Politis haberi “Sözcü Anastasiadis’in Talimatıyla Başkanlık Vekiline Kıbrıs Sorunundaki Gelişmeler ve Netanyahu’nun Ziyaretiyle İlgili Bilgi Verdi... Omiru Bilgilendirme İstedi... 56’yı (Rum Meclisini) Bilgilendirecek” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Fileleftheros da “Y. Omiru: İlk Söz Hakkı Yasal Mal Sahibine...  Meclise Kıbrıs Sorunuyla İlgili Bilgilendirme.. Sözcü: Kişisel Hakta Uzlaşıya Varıldı” başlıklarını kullandı.