BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un, UNFICYP raporu dışında, müzakerelere ilişkin ilerleme raporu da hazırlanması niyetinin, Güney'de, iç cephede endişeye neden olduğu belirtildi.

Politis gazetesine göre, Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, konu hakkında yaptığı açıklamada, böyle bir şeyin, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin müzakerelerin başlamasından itibaren BM’nin ortaya koyduğu “tüm sorunların çözümünde anlaşılmadıkça hiçbir şeyde anlaşılmış olunmayacaktır” şeklindeki temel ilkeyi ihlal ettiğini ifade etti.

Müzakerelerin bu kritik döneminde, görüş birliklerini veya uzlaşmaları tasvir edecek bir ilerleme raporunun hazırlanmasının, bu temel ilkenin ihlalini teşkil edeceğini ifade eden Omiru, müzakerelere olumlu katkısının değil baltalanmasının söz konusu olduğunu belirtti.

Omiru, bu konuya ilişkin olarak Hükümetin müdahalesini de istedi.

Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi ise açıklamasında, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs sorununa ilişkin yıllık raporunu, “ara bir anlaşmaya dönüştürmesine” yönelik endişesini dile getirdi.

Çevreciler, Hükümet’in, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin şüpheli girişimlerinden endişe duyduğunun da görülmekte olduğunu belirtti.