Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru ve Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas’ın, “İngiltere’nin de, Yunanistan gibi, Kıbrıs’ta, Türkiye’nin talep edebileceği gelecekteki bir garanti sistemine katılmayacağını açıkça söylemesi gerektiği iddiasıyla”, İngiltere Dışişleri Bakanı’nın konuyla ilgili açıklamasından tatmin olmadığı belirtildi.

Fileleftheros “Omiru Hammond’dan Çok Daha Net Bir Pozisyon Bekliyordu” başlıklı haberinde Omiru’nun, Ada’yı ziyaret eden İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond’dan, İngiltere’nin garantilerle ilgili tavrına dair daha net bir açıklama beklediğine işaret etti.

Habere göre Omiru, Baf’ta yaptığı açıklamada Rum Yönetimi’nin, Kıbrıs’taki “anormal durumda” büyük sorumluluğu olduğunu belirttiği İngiltere’den garantör güç olarak kalma konusundaki her türlü talebini terk etmesini istemesi gerektiğini de söyledi.

Yannakis, Omiru; “1960 garantilerinin devam edeceği çözümün bir manası yoktur. Kıbrıs’ın BM ve AB’ye katılımı bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğü için yeterli bir garanti çerçevesidir” dedi.

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lilikas da Anastasiadis hükümetinin,  bir Dışişleri Bakanı’nın daha KKTC’ye gelmesine “rıza değilse bile müsamaha göstermiş olduğunu” savunarak, bunu başka dışişleri bakanlarının da yaptığını, Aralık’ta Ada’ya gelecek olanların da aynı şekilde KKTC’ye gideceklerinden kuşkusu olmadığını söyledi.

Anastasiadis hükümetini, KKTC’nin tanınmasına “halı sermekle”  suçlayan Lillikas Hammond’un garantilerle ilgili söylemini de tatmin edici bulmadı, şunları söyledi:

“Başkan Anastasiadis’ten, Sayın Hammond’tan Yunanistan’ınki gibi net bir açıklama yapmasını istemesini beklerdi. Yani Hammond’dan, Kıbrıs sorununun çözümüne modası geçmiş garantilerin eşlik etmemesi gerektiğini söylemesi istenmeliydi. İngiliz Dışişleri Bakanı bunun yerine, Türkiye’nin garantilerde ısrar ettiğini bildiği halde ülkesinin, iki tarafın verdiği kararı kabul edeceğini söylemekle yetindi. Garantiler müzakere masasında kalacağa benziyor.”