Fileleftheros gazetesine konuşan Omiru, Kıbrıs sorunu ve diğer meselelerle ilgili soruları yanıtladı.

Omiru, Kıbrıs sorunuyla ilgili görüşmelerin başladığına işaret edilerek “Bu aşamada ne bekliyorsunuz, ne konuda endişeniz var?” soruna karşılık verdiği yanıtta “Umut etmek istiyorum. İyimser olmak istiyorum” dedi.

Mustafa Akıncı’nın Cumhurbaşkanlığı’na seçilmesinin olumlu bir gelişme olduğuna işaret eden Omiru, öte yandan Türkiye’nin belirleyici rolünün önemi üzerinde durarak, Akıncı’nın seçilmesinin önemini tartışmak ve abartmalar yerine yapılması gerekenleri yapmaları çağrısında bulundu.

Güvenlik konusunda da inisiyatifler üstlenmeleri gerektiğini de söyleyen Omiru, Yunan Dışişleri Bakanı’nın garantilerin kaldırılması konusunda girişim üstlendiğinden söz ederek, İngiltere’den, garantör rolüne devam etmekle ilgilenmediğini doğrudan açıklamasını neden istemediklerini sordu.

“Böyle bir durumda Türkiye ne yapacak? Tek garantör olmayı mı isteyecek?” sorularını da soran Omiru, “AB üyesi olmayan bir ülke, AB üyesi ülkenin bağımsızlık, egemenlik ve toprak bütünlüğünü garanti mi etsin?” dedi.

Omiru, AB’nin müzakerelere etkin katılımının olması gerektiğine de işaret ederek, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in adaya yapacağı ziyarette bu yönde bir açıklama yapması umudunu dile getirdi.