EOKA örgütünün 1955’te silahlı tedhişe başlamasının yıldönümü olan 1 Nisan dolayısıyla bazı Rum siyasilerin açıklama yaptığı, ayrıca bugün bazı etkinliklerin gerçekleştirileceği haber verildi.

Politis gazetesine göre Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, 1 Nisan açıklamasında, halkın, 1974 Barış Harekatının hemen arkasından arzu ettiği gibi, bugün de en kısa sürede bir çözüm arzu ettiğini belirtti.

İleri sürdükleri “işgale” son verecek, halkın, devletin, kurumların ve ekonominin gerçekten bütün olacağı, insan haklarının ve özgürlüklerinin sağlanacağı, 1960 garantilerinin sonlanacağı bir çözüm istediklerini söyleyen Omiru, zorlukların ve engellerin olduğunu, ancak haklarının hiçbirinden feragat etmeyeceklerini vurguladı.

Fileleftheros gazetesine göre “1955-59 EOKA Mücadelecileri Birliği” yaptığı açıklamada geleceğe ilişkin endişelerini dile getirerek, Rum siyasi liderliğini, boyun eğmemeye ve kendilerinin reddetmek zorunda kalacakları bir çözümü onaylamamaya çağırdı.

DİKO ile Ekologlar Hareketi-Vatandaşlar İşbirliği açıklamalarda bulundu.

Alithia gazetesi ise 1 Nisan dolayısıyla bugün 16.00’da “Tasos Papadopulos – Özgürlük Spor Salonu”nda etkinlik gerçekleştirileceğini yazdı.

AKEL VE PLANLARI

Öte yandan Fileleftheros gazetesi  “AKEL’in EOKA’dan Önce Silahlı Mücadele Planları” başlığıyla verdiği haberinde, 1 Nisan yıldönümü dolayısıyla EOKA’nın self determinasyon ve adanın Yunanistan’a bağlanma talepleriyle silahlara başvurmadan önce, Kıbrıs’ta silahlı mücadeleyle ilgili perde gerisindeki bazı tartışmalara değindi.

Gazete, arşivlerden bulduğu ve haberinde ayrıntılarına değindiği dönemin AKEL Genel Sekreteri Ezekia Papayoannu’nun bir mektubuna (2013 yılının ardından) yeniden yer verdi.

Bu mektupta Papayoannu’nun 1951 yılında sabotaj ve gerilla savaşı (çıkarma) yönünde önerisinin olduğunu iddia eden gazete, Papayoannu’nun ayrıca 1951 yılında AKEL’in elindeki silahların sayısını da verdiğini ve “ insani malzeme”ye değindiğini savundu.