Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, İsrail temasları çerçevesinde dün İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, Başbakan Benjamin Netanyahu, ayrıca Kudüs Patriği Theofilos ile görüştü ve iki gün süren İsrail temaslarını tamamladı.

Fileleftheros gazetesi “İsrailliler Garantileri İstemiyor” başlıklı haberinde, İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin ile Başbakan Benjamin Netanyahu’nun dün Omiru ile görüşmelerinde, İsrail’in Kıbrıs sorununun BM kararları temelindeki çözümüyle ilgili istikrarlı tezini ifade ettiklerini aktardı.

Gazeteye göre İsrail’de yaptığı görüşmeleri önemli olarak nitelendiren Omiru, bu görüşmelerde, Rum Yönetimi’nin, bölgedeki istikrar, güvenlik ve işbirliği kapısı olarak, İsrail devletiyle bütün aşamalarda sahip olduğu işbirliğinin sürmesi ve gelişmesini istediğini ve bu işbirliğinin başka alanlara da yayılabileceğini ifade etti.

Omiru, gerek Rivlin, gerek Netanyahu’nun bunlara yanıtının tam anlamıyla olumlu olduğunu ve “ikisinin de İsrail’in Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili istikrarlı tezini ifade ettiklerini, şöyle ki, insanlık hakları ve temel özgürlüklerin tam anlamıyla güvence altına alınacağı, aynı zamanda yabancı vesayetler ile müdahale hakkına sahip garantilerin olmayacağı bir Kıbrıs için, Kıbrıs sorununun BM kararları temelindeki barışçıl çözümünü desteklediklerini, dolayısıyla, modası geçmiş 1960 garantilerinin kaldırılmasıyla da hem fikir olduklarını” ileri sürdü

Omiru, iki görüşmede de bölgedeki istikrasız durum, Suriye’deki durum, Yunanistan üzerinden Avrupa’ya yönelen göçmen akınları meselelerinin ele alındığını da belirtti.

Omiru, gerek hükümetler gerek parlamentolar düzeyinde geliştirilen üçlü işbirliğinin, geniş bölgedeki barış ve istikrara büyük bir katkı teşkil ettiğini de sözlerine ekledi.

İsrail temasları çerçevesinde dün Kudüs Patriği Theofilos ile de bir araya gelen Omiru, Theofilos ile görüşmesinde, Ortodoksluğun, dünyanın özellikle de Hellenizmin geçirdiği zor zamanlardaki rolüne atıfta bulundu.

Kudüs Patriği Theofilos ise açıklamasında, Rum heyetinin orada bulunmasından ötürü duygulandığını belirtti ve bunun Ortodoksluğun Hellenizmin hala daha bağlantısı olduğunu kanıtladığını ifade etti.

Politis gazetesi “Değerli Bir Dost” başlıklı haberinde, İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin’in dün Omiru ile görüşmesinde, Güney Kıbrıs’ı değerli bir dost ve iyi bir komşu olarak nitelendirdiğini yazdı.

Gazete, Rum Haber Ajansı KİPE’den elde ettiği bilgilere dayanarak, Rivlin’in, Rum kesiminin İsrail için çok önemli bir ülke olduğunu söylediğini ve iki devletin geniş bölgede oynayabileceği dengeleyici role atıfta bulunduğunu belirtti.

Gazeteye göre Rivlin, Güney Kıbrıs’ın, adanın yeniden birleşmesine dair ileri sürdüğü samimi çabalarının iyi bir şekilde sonuçlanmasını umduğunu da sözlerine ekledi.

Gazeteye göre İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu da Güney Kıbrıs’ı İsrail’in istikrarlı bir ortağı olarak nitelendirdi.