İsrail’i ziyaret etmekte olan Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru muhataplarının, Kıbrıs sorununa bulunacak bir çözümün bütün bölgede istisna bir barış, işbirliği ve istikrar örneği olacağını söylediklerini açıkladı.

Politis “İsrailli Yetkililer: Kıbrıs Sorununa BM Temelinde Çözüm” başlıklı haberinde ¬Omiru’nun dün Kudüs’te İsrailli mevkidaşı (knesset başkanı) Yuli-Yoel Edelstein, Rum-İsrail meclis dostluk grubu başkanı Manuel Trajtenberg, Altyapı Enerji ve Su Bakanı Yuval Steinitz ile görüştüğünü yazdı.

Habere göre muhataplarının Kıbrıs sorununa BM Güvenlik Konseyi kararları ve uluslar arası çözüme destek belirttiğini de söyleyen Omiru, bugün de İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Kudüs Patriği ile bir araya gelecek.

Simerini “Büyük İşbirliği Olanakları… İsrail Kıbrıs Sorununa Uluslararası Hukuka Dayalı Olacak Çözümü Destekliyor” başlıklı haberinde, Knesset Başkanı Edelstein’in Omiru’yu “İsrail’in en yakın dostlarından biri” diye nitelediğini, Omiru’nun da Güney Kıbrıs ve İsrail’in bölgedeki işbirliği ve istikrar kapıları diye nitelediğini yazdı.

Habere göre, Omiru’nun İsrail ziyareti çerçevesinde Edelstein’le Knesset binasında gerçekleşen görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında, Omiru İsrail ziyaretinin iki ülke arasındaki mevcut ilişkileri derinleştirmeyi hedeflediğini söylerken, Edelstein Omiru’nun ziyaretinin, iki ülkenin aldığı bir dizi önemli tedbirin bir parçası olduğunu, iki ülke ilişkilerinin derinleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Edelstein Rum ve İsrail meclislerinin iki ülkenin su kaynakları, kültür ve diğer konulardaki ilişkilerinin gelişmesinde önemli rol oynayacağını söyledi.

Omiru da dün iki ülke arasında başlayan ve yarın tamamlanacak olan “ONİSİLOS-GEDEON 1-2016” ortak askeri tatbikata işaret ederek “bu iki devletin ilişkilerinin gün be gün güçlendiğini gösteriyor” dedi.

Güney Kıbrıs ve İsrail arasındaki işbirliği olanaklarının büyüklüğüne dikkat çeken Omiru, halen enerji kaynaklarının değerlendirilmesi düzeyinde işbirlikleri bulunduğunu, teknoloji, ticaret, kültür alanlarında işbirliği yaptıklarını, bu işbirliklerinin iki meclisin de katkısıyla güçlendirileceğini vurguladı.

Fileleftheros haberi “Kıbrıs ve İsrail İşbirliği ve İstikrar Ayağı”  başlığıyla aktardı.