Rum Meclisi eski Başkanı Yannakis Omiru’nun, Güney Kıbrıs’taki bankalarda bulunan mevduatların tıraşlanmasına ilişkin olarak, 2013 yılının Mart ayında meydana gelen “dramatik olaylar” konusunda üç yıl sonra yaptığı açıklamaların, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile DİSİ partisini zora soktuğu ifade edildi.

Omiru’nun yaptığı açıklamaların, bankalarda bulunan bütün mevduatların tıraşlandırılması fikrinin bizzat Rum hükümetinin kendisinden geldiğini teyit ettiğini yazan Haravgi gazetesi, Omiru’nun dün öğlen yaptığı açıklamada, ilk tıraşlamayla ilgili yasanın oylanmasının ertelenmesi konusunda, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz aracılığıyla kendisine müdahalede bulunduğunu açıkladığını yazdı.

Gazeteye göre Omiru, ilk tıraşlamanın oylamaya sunulacağı günün sabahında, AP Başkanı Schulz’dan bir telefon aldığını ve Schulz’un kendisine Almanya Başbakanı Merkel’in, Rum Meclisinin yasanın oylanmasını ertelemesi konusunda bir ricada bulunduğunu dile getirdi.

Gazete, ilk tıraşlama kararının tüm bankacılık sistemindeki 100 bin Euro’ya kadar olan mevduatların yüzde 6,5’inin, 100 bin Euro ve üzerindeki mevduatların ise yüzde 9,5’inin vergiye tabi tutularak tıraşlanmasıyla ilgili olduğunu da anımsattı.

Schulz’un telefonunu, Rum siyasi parti başkanlarının olağanüstü toplanmasının izlediğini yazan gazete, Omiru’nın bu toplantıda parti başkanlarını Schulz’un telefonu konusunda bilgilendirdiğini ve akabinde de Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in konu hakkında bilgilendirildiğini belirtti.

Bahse konu toplantıda, DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun, kendisinin de Merkel’in arzusuyla ilgili bir telefon aldığını söylediğini kaydeden gazete, Anastasiadis’in ise oylamanın yapılması konusunda herhangi bir itirazda bulunmadığını ve aynı günün akşamında Rum Meclisinin büyük çoğunluğunun yasayı reddettiğini, DİSİ’nin de çekimser kaldığını belirtti.

Politis ise haberinde, Berlin’in, meseleyi en acısız şekilde kapamayı istediğini ve yasa aleyhinde oy kullanılması ihtimali karşısında, Meclis’teki prosedürün ertelenmesini tercih ettiğini ve bu mesajın da Schulz aracılığıyla Omiru’ya iletildiğini yazdı.

Alithia ise haberinde, Rum siyasi partilerinin Omiru’nun açıklamalarına hemen tepki gösterdiğini ve AKEL’in, Omiru’nun ifşa ettiği şeylerin, diğer Avrupa yetkililerin açıklamalarıyla, bütün mevduatların tıraşlanması fikrinin Anastasiadis ile DİSİ’den geldiğini gösterdiğini söylediğini aktardı.

Gazeteye göre EDEK, Omiru’nun ilk tıraşlamayla ilgili açıklamasının Anastasiadis’in bu konuda büyük sorumluluklar taşıdığını teyit ettiğini söylerken, Rum Ekologlar-Vatandaşlar İşbirliği de tıraşlamanın, hükümetin yaptığı kötü müzakerenin sonucu olduğunu savundu.

DİSİ partisi ise açıklamasında, Omiru’nun söylediklerinin, Neofitu’nun geçmişte desteklediği şeyleri teyit ettiğini belirtti.

Haber Fileleftheros gazetesinde “Tıraşlama Konusunda Omiru’ya Müdahale… Rum Meclisi Eski Başkanı Üç Yıldan Sonra Sessizliğini Bozdu”, Politis’te “Omiru 2013 Yılındaki Anıları Canlandırdı”, Alithia’da “Omiru’nun Tıraşlama Açıklamasına Partilerden Tepki”, Haravgi’de “Tıraşlama Anastasiadis’in Arzusuydu… İntihar Tabancası- Omiru’nun İfşaatları Başkanı Yakıyor”, Simerini’de ise “Merkel’den İlk Tıraşlama Konusunda Müdahale” başlıklarıyla yer aldı.