Fileleftheros’un “Aşırı Beklentiye Gerek Yok... Anastasiadis Omiru’ya Kıbrıs Sorunuyla İlgili Bilgi Verdi” başlıklı haberine göre, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis dün Omiru’ya Kıbrıs sorunundaki gelişmelerle ilgili bilgi verdi. Omiru bilgilendirmenin ardından yaptığı açıklamada, aşırı beklenti içerisine girilmesine gerek olmadığı görüşüne gerekçe olarak, “çözüm anahtarının Ankara’da olduğu” şeklindeki iddiasını gösterdi.

“Aşırı beklentiye gerek yok. Ayaklarımız suya ermeli. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, Kıbrıs Helenizmi’nin ve Metropol Helenizm’in elindeki bütün canlı güçleri, uluslararası camiaya ve Avrupa Birliği’ne, Türkiye’ye yönelmesi gerektiği mesajını vermek için seferber etmeliyiz” diyen Omiru “Kıbrıs sorununun çözümünün kendisinin de çıkarına olduğunu anlaması için Türkiye’ye baskı veya nüfuz kullanılması gerektiğini” öne sürdü.

“BELKİ KIBRIS BAŞ AĞRISINDAN KURTULMAK İÇİN DEĞİL AMA...

”Omiru, şunları da söyledi:

“Kıbrıs sorununun çözümsüz kalması Türkiye için yakıcı bir sorun olacak. Komşularla sıfır sorun politikası halen çökmüş durumdadır. Bütün komşularıyla çatışma halindedir, içte de Kürt meselesiyle uğraşıyor. Kıbrıs sorununa doğru zeminde çözümle, belki Kıbrıs sorunu baş ağrısından kurtulmak için değil ama bölgede istikrar şartlarının şekillenmesine katkı koymak için bir şansı var.”

Dünkü bilgilendirmenin geniş ölçekli olduğuna dikkat çeken Yannakis Omiru, Anastasiadis’in 15 Eylül’de düzenlenecek özel kapalı oturumda Rum meclisine de bilgi vereceğini hatırlattı.

“KARAR VERECEK OLAN TÜRKİYE’DİR”

Politis “Omiru, İş Lazım, Aşırı Beklenti Değil... Daha Az Açıklama” başlığıyla aktardığı haberinde Omiru’nun, Anastasiadis’in Kıbrıs sorunundaki icraatlarının doğruluğu olup olmadığı ve Kıbrıs sorununu doğru sürece yönlendirip yönlendirmediğiyle ilgili yorum yapmaktan kaçındığına dikkat çekti.

Daha az konuşulması, daha çok iş yapılması ve aşırı beklentilere girilmemesi gerektiğini söyleyen Omiru, “Akıncı’dan, daha çok da Ankara’dan jest bekliyoruz çünkü askerini çekmeye, yerleşikleri uzaklaştırmaya, 1960 garantilerini feshetmeye karar verecek olan Türkiye’dir” ifadesini kullandı.