Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, Rusya’nın Kıbrıs sorununda halkın bütününün lehine olacak bir çözümü desteklediğini ve Güney Kıbrıs’ın “çok değerli bir müttefiki olduğunu” söyledi.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre Omiru, dün, Rusya Devlet Duması Başkan Vekili ve “Adil Rusya Partisi” Başkan Yardımcısı Alexander Leonidovich Romanovich ile görüştü.

Habere göre Omiru, Rusya’nın milli davanın ezeli destekçisi ve yakın Kıbrıs tarihinin bir parçası olduğunu kaydederek  BM Güvenlik Konseyi Daimi Üyesi olan Rusya’nın, Sovyetler Birliği döneminden beri değerli bir müttefik olduğunun altını çizdi.

Romanovich’e, savunma da dahil diğer alanlarda verdiği destekten ötürü teşekkürlerini sunan Omiru, gerek bölgedeki, gerekse uluslararası alandaki konularla ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

EDEK’in davetlisi olarak adaya gelen Romanovich, Omiru ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Omiru ile Rum Meclisi ve Rusya Devlet Duması’nı ilgilendiren konular hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını ve uluslararası konulara dair görüşlerde çok sayıda ortak nokta bulunduğunu ifade etti.

Romanovich, görüşmeden sonra Kıbrıs’taki “çatışma halinin”, dinden ve milliyetten bağımsız olarak, Kıbrıs halkının tümünün menfaatine olacak şekilde çözülmesi ve çözümün adil olması gerektiğini kaydederek, daha iyi bir geleceğe sahip olmaları için insanların evlerinde yaşamaları ve çocuklarını büyütmeleri gerektiği mesajını verdi.

OMİRU AB GÜNÜ NEDENİYLE AÇIKLAMA YAPTI

Gazete, bir diğer haberinde ise, Omiru’nun 5 Mayıs AB Günü nedeniyle açıklama yaparak, AB’nin, mülteci sorununda etkin bir işlev göstermesinin gerekliliğini vurguladığını yazdı.

Habere göre Omiru, Türkiye ile AB’nin, mültecilerin insani haklarının ve güvenliğinin garanti altına alınması için imzaladığı anlaşmasının uygulanmasıyla ilgili denetim gerektiğini ve Güney Kıbrıs’ın, Avrupa Konseyi’nin 18 Mart’ta verdiği karara herhangi bir engel koymayarak, yapıcı bir tavır sergilediğini söyledi.

Omiru, Türkiye’nin Ankara Protokolü ve AB-Türkiye Müzakere Çerçeve Belgesi uyarınca üstlendiği yükümlülükleri yerine getirmesi önkoşuluyla, Güney Kıbrıs’ın, Türkiye’nin AB üyeliği aleyhinde tavır takınmayacağının altını çizdi.

Omiru ayrıca, Kıbrıs Rum tarafının, Kıbrıs sorununa adil, kalıcı, ülkenin yeniden birleşmesini ve tüm yasal vatandaşlarının haklarını güvence altına alacak çözüm için her türlü çabayı göstereceğini yinelerken, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Türkçe’nin AB’nin resmi dili olması için yaptığı önerinin de Rum tarafının iyi niyet göstergesi olduğunu söyledi.