Yunanistan’da bulunan Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, Başbakan Aleksis Çipras’la görüşmesinin ardından “Kıbrıs sorununda yakın zamanda çözümle ilgili aşırı iyimserlik belirtenler Türkiye’ye yönelsin” dedi.

Alithia’nın haberine göre “çözüm konusunda aşırı iyimser olanların Türkiye’ye yönelmesi gerektiğinin” Çipras’la ortak görüşleri olduğunu da belirten Omiru Türkiye’yi, “ çözüm yanlısı söylemlerine rağmen bu yönde elle tutulur işaretler vermemekle” suçladı.

Omiru, Çipras’la mutabık kaldıkları çözümü ise şu cümlelerle tarif etti:

“Kıbrıs sorununa çözümün kabul edilir olması için zamana dayanıklı olması gerektiği görüşünde birleştik. Herhangi bir çözüm olmaz. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin (federasyona) dönüşümünü, Avrupa vatandaşlarının yararlandığı insan hakları ve temel özgürlükleri güvence altına almalı, güvenlik duygusu yaratmalı.”

“TÜRKİYE İSTESE DE İSTEMESE DE...”

“1960 garantileri devam edemez,  Yunan hükümetinin kesin tutumu budur. Garantiler, Kıbrıs’ın sıkıntılarının kaynağı olduğu için kesinlikle tasfiye edilmelidir” ifadesini de kullanan Omiru, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye istese de istemese de müktesebatı uygulaması gerektiğini anlayacak. Biz AB üyesi ülkeyiz, müktesebattan daimi derogasyonlar (sapmalar) olamaz. Türkiye Avrupa’da bir gelecek istiyorsa Kıbrıs sorununa doğru, demokratik ve adil çözümü kabul etmeli. Aksi halde Avrupa perspektifini kesinlikle unutmalı. Türkiye Kıbrıs sorunu çözülmemişken Kıbrıs’ın veya Yunanistan’ın Avrupai yükselişine müsaade edeceğini mi bekliyor.”