Rum basını Yannakis Omiru’nun, parti başkanlığından istifa etmesi ve istifa sonrasındaki gelişmelere geniş yer verdi.

Rum basını ayrıca Omiru’nun, Baf Belediye Başkanlığı seçim sonuçlarının, KS EDEK Örgütlenme Sekreteri Yannu Evstathiu’nun istifasının ve Siyasi Parti Başkanları Konseyi toplantısının ele alınacağı, ayrıca parti için bir sonraki adımların belirlenmesi açısından önemli addedilen Siyasi Büro toplantısından 24 saat önce istifa ettiğine de dikkati çekti.

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, Yannakis Omiru’nun, KS EDEK Merkez Komite Genel Sekreteri’ne dün bir mektup göndererek istifa ettiğini belirttiğini yazdılar.

Gazete Omiru’nun başkanlıktan istifa etmesinin ardından, yakın çalışma arkadaşı ve danışmanı Tasos Yasemidis’in de istifa ettiğini belirtti.

KS EDEK partisinin perde gerisinin, Omiru’nun, hareketleriyle, geçtiğimiz pazartesi akşamı Vasos Lissaridis Vakfı’nın açılışında, Omiru’nun başkanlıktan istifa etmesi arzusuna ilişkin eğilimlerini dile getiren parti içindeki rakiplerinin, bir adım önünde olmasını istediğini belirten gazete, parti içerisindeki duruma ilişkin temel argümanın ise, Baf Belediyesi’ne yönelik seçim sonuçlarında ve parti sahnesindeki menzilin sınırlı olduğu şeklinde olduğunu belirtti.

Perde gerisindeki bu çalışmaların, parti içerisindeki unsurlar tarafından KS EDEK Başkanı Yannakis Omiru’ya iletildiğini belirten gazete, gelişmelerin sadece Başkan Yannakis Omiru’nun şahsı ile sınırlı kalmadığını, ayrıca seçim kurultayının da yapılmasına olanak tanıyan bir de eğilimin ortaya çıktığını yazdı.

Habere göre parti içerisindeki eğilim ve bir sonraki adımlar, EDEK Sekreterliği’nde bu sabah ve ardından bu akşam yapılacak Siyasi Büro toplantılarının ardından belirlenecek.

EDEK Siyasi Bürosu, Yannakis Omiru’nun istifasının kabul edilip edilmeyeceği konusunu ele alacak.

MECLİS GRUBU OMİRU’DAN KARARINI GÖZDEN GEÇİRMESİNİ İSTEDİ

EDEK Meclis Grubu ise dün bir açıklama yaparak Omiru’nun kararını yeniden gözden geçirmesini talep etti.

Omiru’nun yakın çalışma arkadaşlarının ise, geri dönüş çerçevesinin bulunmadığı şeklinde görüş ortaya koyduğunu yazan gazete, başkanlık için kesin aday olarak KS EDEK Başkan Vekili Marinos Sizopulos’un görüldüğünü, karşısında ise Meclis Grup Sözcüsü Yorgos Varnavas veya Milletvekili Nikos Nikolaidis’in olabileceğinden de bahsedildiğini belirtti.

Politis gazetesi ise Omiru’nun istifasında SAPA (Baf Belediye Başkanı’nın da müdahil olduğu kanalizasyon skandalı) skandalının önemli rol oynadığını yazdı.

OMİRU’NUN İSTİFA MEKTUBU

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, Yannakis Omiru’nun, KS EDEK Merkez Komite Sekreteri’ne gönderdiği istifa mektubuna geniş yer verdiler.

Habere göre Omiru mektubunda, KS EDEK Örgütlenme Sekreteri Yannu Evstathiu’nun istifa mektubuna da değindi ve Evstathiu’nun burada parti başkanının istifa etmesi gerektiğini dile getirdiğini anımsattı.

Evstathiu’nun ayrıca, kendisinin (Omiru’nun) 2016 genel seçimlerinde ve KS EDEK Başkanlığı için aday olmamasını da istediğini belirten Omiru, EDEK’in birlik ve beraberlik içerisinde olması gerektiği, Güney Kıbrıs için çok kritik bir zamanda, içe dönüklülük ortamı yaratıldığına dikkati çekti.

Omiru, EDEK dünyası ve halkın kendisine güvendiği uzun olan siyasi yaşamı içerisinde siyasi bir kariyerinin olmadığını, hiçbir yerde bulunmadığını ifade etti.

Kendi tarihinin ve rotasının çok iyi bilinmekte olduğunu ifade eden Omiru, bu tarih ve rota için gururlu olduğunu da söyledi.

Omiru istifa mektubunda ayrıca, şantajlardan bahsederek bunların devam etmesine izin vermemek için KS EDEK Başkanlığı’nda yer almak istemediğini ifade etti.

OMİRU’NUN BASINA YÖNELİK AÇIKLAMASI

Politis gazetesine göre Yannakis Omiru, EDEK merkez binasında kendisini bekleyene gazetecilere yönelik yaptığı açıklamada “bugün (dün) size bir haberim var” şeklinde konuştu.

Gazetecilerden soru kabul etmeyen Omiru, başkanlıktan istifa ettiğini belirtti ve Siyasi Büro üyelerine gönderdiği mektubu basına verdi.

Omiru açıklamasında ayrıca kendisine, yıllardır destek veren ve güvenen KS EDEK dünyasına yönelik teşekkürlerini de sundu.

İLK TEPKİLER

Yannakis Omiru’nun KS EDEK Başkanlığı’ndan istifa etmesiyle ilk tepkilerin gelmeye başladığı belirtildi.

Fileleftheros gazetesine göre siyasi dinami0kler yaptıkları açıklamalarda Omiru’nun istifasından dolayı duydukları şaşkınlığı dile getirdiler.

Gazete siyasi partilerin ayrıca yaptıkları açıklamalarla parti içi meselelere müdahil olmayacakları imajını da verdiklerini yazdı.

DİSİ Başkanı Averof Neofidu, Rum Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, AKEL adına Yannos Lamaris, DİKO adına Angelos Votsis, Çevreciler Başkanı Yorgos Perdikis, Omiru’nun istifası konusunda açıklama yaptı.

KS EDEK Başkan Vekili Marinos Sizopulos ise yaptığı yazılı açıklamada parti tüzüğü gereği, parti organlarının gerekli prosedürleri izleyeceğini belirtti.

KS EDEK Fahri Başkanı Vasos Lissaridis ise yaptığı açıklamada bugün, ülkenin de ihtiyacı olduğu gibi partinin de birlik içerisinde olması gerektiğini ifade etti.

Lissaridis, parti başkanı ve üyelerinin, çıkış bulacağına ilişkin inancını da dile getirdi.

Omiru’dan istifasını geri almasını isteyip istemeyeceği şeklindeki bir soru üzerine Lissaridis “evet” yanıtını verdi.

Omiru’nun KS EDEK Başkanlığı’nda istifa ettiği şeklindeki habere yönelik gazete başlıkları ise şöyle yer aldı:

Politis: “Omiru’nun İstifasının Ardından KS EDEK Altüst”

Alithia: “Bıktı ve Gitti- KS EDEK Başkanlığından Ani İstifası”

Haravgi: “Şok Halinde Bir Parti”

Simerini: “Omiru’nun Bomba-İstifası- İçedönüklük ve Belirsizlik”