İtalyan ENI şirketinin, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB)” içerisinde araştırma ruhsatına sahip olduğu parsellerdeki bir sonraki sondaj hedefini belirlemek için, sözde Rum MEB’indeki 11’inci parselde bulunan “Onisiforos” yatağında şu an gelişme halinde olan sondajın sonuçlarını beklemekte olduğu haber verildi.

Politis gazetesi “Onisiforos ENI’yi de İlgilendiriyor- İtalyan Şirket Açısından MEB’deki Sondajlar İçin Hummalı Hazırlıklar” başlıklarıyla geniş yer ayırdığı haberinde, İtalyanların, önümüzdeki iki sondajı 3, 6 ve 8 numaralı parsellerin hangilerinde gerçekleştireceklerini Rum Enerji Bakanlığı’na bildirmek için, Total şirketi tarafından 11’inci parselde yapılan sondajın sonuçlarını beklemekte olduklarını yineledi.

ENI şirketinin önümüzdeki iki sondajının 8, 6 ve 3 numaralı parsellerin ikisinde olacağının kesin olduğunu, büyük olasılıkla da sondajların 8 ve 6’ıncı parsellerde yapılacağını kaydeden gazete, Rum Haber Ajansı KİPE’den elde ettiği “bilgilere” dayanarak, şirketin hali hazırda sözde Rum MEB’indeki iki sondaj için hazırlandığını ve bunların 2018 yılının ilk çeyreğine kadar tamamlanması gerektiğini belirtti.

11’inci parseldeki sondajın başarılı olması halinde, 8 ve 6 numaralı parsellerde de doğal gaz var olması ihtimalinin otomatik olarak arttığını kaydeden gazete, şirketin üç parseldeki sondaj için bütün gerekli izinlerin sağlanması amacıyla başvuru yaptığını ve bunun çevre araştırması, denizaşırı protokol ve sondajın güvenliğine ilişkin iş teftiş departmanının izin belgesini içerdiğini ifade etti.

Yine KİPE’den elde ettiği bilgilere dayanarak, ENI şirketinin bir sonraki sondajının 2017’nin son çeyreği ile 2018 yılının ilk çeyreği arasındaki bir zaman diliminde gerçekleşeceğini ifade eden gazete, bunun zamanının henüz tam olarak belirlenmediğini, öte yandan şirketin Rum yönetimiyle imzaladığı sözleşme temelinde, 2018 yılının ilk çeyreğinin sonuna kadar, şirket tarafından iki ardı ardına sondaj yapılması gerektiğine dikkati çekti.

Rum Çevre Dairesi’nin hali hazırda web sitesine, olası hedeflerden biri olan sözde Rum MEB’indeki 8’inci parseldeki araştırma sondajıyla ilgili olarak, Çevresel ve Sosyal Etkiler ile Sağlığa Etkilerin Değerlendirilmesi konulu araştırmayı koyduğunu yazan gazete, benzer araştırmaların 3 ve 6’ıncı parseller için de yayımlanacağını belirtti.

Çevre araştırmasına göre, 8’inci parselle ilgili araştırma sondajının “Eratosthenes South 1” hedefinde 2017 yılının dördüncü çeyreğinde gerçekleştirilmesinin öngörüldüğünü yazan gazete, yayımlanan araştırmaya göre, sondaj çalışmalarının Saipem 12000 sondaj gemisi tarafından yapılacağını anımsattı.

Gazete araştırma sondajının esas amacının, yapılan sismik araştırma esnasında tespit edilen perspektiflerin, ticareti yapılabilecek miktarlarda hidrokarbon içerip içermediğinin ortaya çıkması olduğunu da ekledi.

Levantin havzasında bulunan 8 numaralı parselin, “Kıbrıs’ın” kıyı şeridinin en az 44 kilometre uzağında bulunduğunu ve yaklaşık olarak 4 bin 550 km2 yüzölçümüne sahip olduğunu kaydeden gazete, suyun derinliğinin ise 730–2560 metre arasında olduğunu belirtti.

8’inci parselin en yüksek noktasının, Eratosthenes deniz altı dağının zirvesi olduğunu yazan gazete, Mısır’ın Zohr yatağının bundan doğmakta/kaynaklanmakta olduğunu da ekledi.

Alithia gazetesi habere “Onisiforos’u Bekliyor… 8’inci Parseldeki Araştırma Sondajı 2017 Yılı Sonlarında Gerçekleştirilecek- ENI Diğer İki Sondaj İçin Planlamaya Başladı, Ancak İlk Olarak 11’inci Parseldeki Sonuçlarını Görmeyi Bekliyor- İlk Sondaj Sonraki İki Taneyi Belirliyor” başlıklarıyla yer verirken, haber Haravgi’de ise “Onisiforos ENI’nin Sonraki Hedeflerini Belirliyor” başlığıyla yer buldu.