İsrail silahlı kuvvetleri ile birlikte gerçekleştirdiği “ONİSİLOS-GEDEON 1-2016” isimli üç günlük ortak tatbikatı bugün sona erecek olan Güney Kıbrıs’ın Fransa ile bugün başlayacak büyük bir arama-kurtarma tatbikatı yapıcağı haber verildi.

Fileleftheros gazetesinde yer alan haberde, İsrail ile yapılan tatbikatın “Lefkoşa FIR hattında gerçekleştirilmekte olduğu” ve İsrail’in buna savaş uçakları; Rum Milli Muhafız Ordusu’nun (RMMO) da uçaksavar araçlarıyla katıldığı ifade edildi.

Öte yandan gazete, Güney Kıbrıs ile Fransa arasında bugün “CYPFRA- 01/16” kod adlı bir arama-kurtarma tatbikatı gerçekleştirileceğini ve buna iki ülkenin hava ve deniz araçlarının katılacağını yazdı.

Gazete, tatbikatın “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin sorumluluk bölgesi içerisindeki, Kıbrıs’ın güneydoğusundaki deniz bölgesinde” gerçekleştirileceğini belirtti.

Gazete, tatbikata katılacak araçların eşgüdümü ile operasyonel kontrolünün, Fransa Donanması’na ait “ACONIT- F713” firkateyniyle işbirliği içerisinde, Larnaka’daki Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi tarafından sağlanacağını kaydetti.

Açık denizde gerçekleşen bir deniz kazası senaryosuna sahip olan tatbikatın iki ülke arasında 2016 yılındaki ilk işbirliği olduğuna da dikkat çekildi.