Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu’nun, Türk savaş gemilerinin Doğu Akdeniz’de Yunan veya İsrail savaş gemileriyle karşılaşması halinde yetkilendirilmiş oldukları markaj kuralları çerçevesinde hareket edecekleri açıklaması, Rum basınında geniş yankı buldu.

Simerini Oramiral Bostanoğlu’nun açıklamasıyla ilgili haberini “Bölgedeki Jeopolitik Dengelerin Değişmesi Ankara’yı Öfkelendiriyor.. Yalnız Kalıyor ve Kükrüyor... Türkler ‘Doğu Akdeniz’de Markaj Kurallarıyla Hareket Etmekle’ Tehdit Ediyor” başlığıyla manşete çekti.

Gazete Oramiral Bostanoğlu ve bir Türk devriye gemisinin yer aldığı bir fotoğrafla da desteklediği manşet haberini iç sayfasında “Türkler Fazla İleri Gidiyor... Doğu Akdeniz İçin ‘Markaj Kuralları’ Verdiler” başlığı altında detaylandırdı.

Gazete Ankara’nın, Doğu Akdeniz’deki araştırmalar konusunu artık askerler ağzıyla, askerî söylemle dile getirmeye başladığı yorumunu yaptığı haberinde, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı Bülent Bostanoğlu’nun, Mavi Balina kod adlı deniz tatbikatı çerçevesinde gazetecilere yaptığı açıklamayı geniş ölçekte okurlarına aktardı, şunları yazdı:

“26 Ocak 2012’de zamanın Başbakanı ve şimdiki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Suriye’de ile yaşanan gerginlik nedeniyle ‘Türk Silahlı Kuvvetleri’nin markaj kurallarının değiştiğini açıklamıştı. Erdoğan ‘güvenliği tehlikeye sokacak şekilde Türkiye sınırlarına yaklaşan her askeri unsur tehdit olarak algılanacak ve askeri hedef muamelesi görecek’ demişti.

“SORU, TÜRKİYE’NİN NEDEN İŞGAL BÖLGELERİYLE DE ‘SINIR’ MANTIĞINA GÖNDERMEDE BULUNAN BU HAREKETTE BULUNDUĞUDUR”

Ortaya konulan soru, Ankara’nın ‘markaj kuralları’ndan söz etme ihtiyacı duyma nedenidir. Soru, Kıbrıs’la, daha doğrusu işgal bölgeleriyle ilgili ‘sınır’ mantığına göndermede bulunuyor.

‘Mavi Balina’ tatbikatı ABD, Almanya, İngiltere, İspanya ve Kanada’nın NATO unsurlarının ve Pakistan’dan bir fırkateynin katılımıyla 6-14 Kasım’da icra ediliyor. Marmara’daki ‘Aksaz’ Deniz Üssü’nde başladı ve savunma tatbikatlarıyla devam edecek. son aşamasında Antalya Limanı ziyareti öngörülüyor.

Peki Nedir Bu Markaj Kuralları... Markaj Kuralları’nın hedefi Silahlı Kuvvetlerin, krizi arzu edilen seviyede tutmak için düşman niyetlere veya düşmanca hareketlere tepki gösterme derece ve yöntemini belirleyen kurallardır. Bu faaliyetler münferit vakalar veya çok önemli olaylar olabilir. Münferit vaka olması halinde ilgili birlik, savaş gemisi, uçak ve helikopter birliklerinin komutanlarına talimat ve yönlendirmeler içerir.”

Fileleftheros “Türkiye: Markaj Kurallarını Devreye Sokuyor” başlıklı haberinde Türkiye Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun emri ile Doğu Akdeniz’de markaj kurallarını devreye soktuğunu vurgulayarak okurlarına Deniz Kuvvetleri Komutanı Bülent Bostanoğlu’nun, Doğu Akdeniz’de Yunan veya İsrail savaş gemileri ile karşılaşılması durumunda Türk savaş gemilerinin markaj kuralları uyarınca hareket edeceği açıklamasını aktardı.

Alithia Türkiye Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu’nun dünkü açıklamasını okurlarına “Sıcak Olayla İlgili Türk Tehditleri... Türkiye Deniz Kuvvetleri Komutanı Türk Gemilerinin Doğu Akdeniz’de Yunan veya İsrail Savaş Gemileriyle Karşılaşması Halinde Kendilerine Verilen Markaj Kuralları Çerçevesinde Hareket Edecekleri Uyarısında Bulundu” başlık ve spotlarıyla aktardı.