Rum basını ayrıca Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum siyasi partiler buluşmasında, bir çok partinin (Ulusal Birlik Partisi hariç), Türkiye’den NAVTEX’i geri çekmesini ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’den müzakerelere geri  dönmesini isteyen ortak bir açıklama konusunda mutabık kaldığını yazdı.

Politis gazetesi ilgili haberi “Kıbrıslı Türk ve Rum Partilerden Uzlaşma, UBP’de Karşıtlık—DİKO’suz Toplantı - Nerdeyse Tarihi” şeklindeki başlıklarla aktardı.

Ara bölgedeki dünkü toplantının nerdeyse daha tarihi olduğunu, zira toplantıda yer alan partilerin çoğunun  ortak açıklama yapılması konusunda uzlaştığını belirten gazete, UBP’nin katılmadığını yazdı.

Habere göre UBP, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in koşulsuz olarak müzakerelere geri dönmesi ve  “MEB” içerisindeki durumun ise müzakereler masasında  ele alınması gerektiğini vurguladı.

Görüşmeye ev sahipliği yapan YKP adına gazeteye açıklama yapan Murat Kanatlı, anlaşma sağlayamamalarına karşın, bir sonraki defaya birbirlerinin görülerini en azından daha iyi bilerek, konuşmaya devam edeceklerini söyledi.

Gazete DİKO, EDEK, Rum Çevreciler ve Merkezin Yeniden Yapılandırılması Hareketi’nin,  “MEB” içerisindeki krize atıfta bulunarak toplantıya katılmadığını yazdı.

Gazete Demokrat Partinin de toplantıya katılmadığını belirtti.

Habere göre toplantı sonrasında DİSİ adına açıklama yapan Nikos Tornaritis, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum partilerin belki de ilk kez Türkiye’nin müdahalelerine karşı “sesini yükselttiğini”, ancak UBP’nin reddi üzerine uzlaşma sağlanamadığını savundu.

AKEL adına konuşan Hristos Hristofidis ise, Türk “tehditlerinin” iki toplumlu anlaşmazlık olmadığını ve olmaması gerektiğini öne sürdü.

Gazete aynı haberi içerisinde Kıbrıslı Türk sağ ve sol partilerden, CTP’ye eleştiriler yöneltildiğini ileri sürdü.

Gazete toplantıda başka anlaşmazlıkların da yaşandığını,  Sosyalist Partinin, İsrail yanlısı tavrı nedeniyle  AKEL’i eleştirdiğini yazdı.

Fileleftheros gazetesi ise ara bölgede dün gerçekleştirilen görüşmede, ortak açıklama konusunun ele alındığı esnada UBP ve CTP temsilcileri arasında tartışma yaşandığını ileri sürdü.

Fileleftheros gazetesi Kıbrıslı Türk ve Rum partiler buluşması haberini “UBP, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların Barbaros’a Karşı Ortak Açıklamaya Kırmızı Işık Yaktı” başlığıyla aktardı.

Haravgi gazetesi haberi “UBP’nin Ledra Palace’taki Bahaneleri”  şeklinde aktarırken Simerini gazetesi “Kınama Açıklamasını Eroğlu’nun Partisi Devirdi” başlığını kullandı.