Rusya’nın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Stanislav Osadchiy, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasaidis’in Moskova ziyareti sırasında yapılacak anlaşmaların Güney Kıbrıs ile Rusya arasındaki ilişkilerin seviyesini yükselteceğini söyledi.

Kathimerini gazetesine göre, gazeteye konuşarak Anastasiadis’in Şubat ayı sonlarında gerçekleştireceği Moskova ziyareti, bu sırada imzalanacak anlaşmalar, Kıbrıs sorunu ve diğer konulardan söz eden Osadchi, diplomatik bir dil kullanmayı tercih etti.

Habere göre Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisinde hidrokarbon çıkarma, üretme ve kullanma konusunda bir soruya yanıt veren Osadchiy, Rus şirketlerin bu konularda bazı ihalelere katıldıklarından, ancak reddedildiklerinden bahsederek, bu tür çalışmalara katılıp katılmama kararının şirketlere ait olduğunu belirtti.

Rusya’nın Güney Kıbrıs hidrokarbonlarına müdahil olup olmayacağı konusunun Anastasiadis ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşmede gündeme gelip gelmeyeceği sorusu karşısında, görüşmelerin gündemindeki konulardan birinin ikili ilişkiler olacağını söyleyen Osadchiy, bu çerçevede Güney Kıbrıs-Rusya ekonomik işbirliği konusunda çeşitli sektörlerin ele alınabileceğini belirtti.

Askeri kolaylıklar konusunun görüşmelerin gündeminde olup olmayacağı sorusuna karşılık ise Osadchiy, “İki Başkan arasındaki görüşmelerin gündeminde, iki ülke arasında askeri-teknik alanda işbirliği konusunun da bulunacağına inanıyorum” dedi.

Başka hangi anlaşmaların imzalanacağı sorusuna ise Osadchiy, imzalanması söz konusu olan anlaşmaların iki ülkenin ilişkilerinin gelişmesine önemli konularda katkılar koyacağını belirtti.

Osadchiy, bir başka soru karşısında Rusya-Türkiye ilişkilerinin, Rusya-Güney Kıbrıs işbirliğinin önünde hiç engel olmadığı belirterek, Kıbrıs sorunu konusunda da her zaman Güney Kıbrıs’ın yanında olduklarını belirtti.