KKTC ve Güney Kıbrıs’taki kültürel mirasın korunmasıyla ilgili çalışmalar için UNDP tarafından çıkılan ihalelerde “KKTC devleti ile iyi ilişkileri olan münferit müteahhitler lehine oyun çevrilmekte olduğu” iddia edildi.

Fileleftheros “UNDP: Anıt İhalelerinde Oyun… Müteahhitler Durumu, Kıbrıslı Türk ve Rum Meslektaşları Aleyhine Zorluyor” başlıklı haberinde Rum Meclisi “Göçmenler Komitesi”nin son zamanlardaki toplantısında kültürel anıtların korunması çalışmaları kapsamında UNDP tarafından çıkılan ihalelerin ele alındığını yazdı.

Gazete, toplantıda söylenenlerden, “Kıbrıslı Türk ve Rum müteahhitlerin arkasından, KKTC devletine yakın belirli müteahhitler lehine oyun çevrildiği ve bu durumun Kıbrıslı Türk ve Rum müteahhitlerin ortaklık kurma çabalarını zehirlediği” sonucu çıktığını savundu.

Habere göre toplantıya katılan Rum Müteahhitler Konseyi Başkanı Kostas Rusias UNDP ihalelerinin o kadar da şeffaf olmadığından şikayet etti ve UNDP’nin çıktığı ihalelerde proje bütçesini açıklamayıp verilen tekliflerin, öngörülen bütçenin üzerinde olduğu gerekçesiyle ihaleyi iptal ettiğini savundu.

Gazete “oyunun” Othello Kalesi ve Mağusa Surları ile ilgili ihalelerde “çevrildiğini” iddia ederek şunları savundu:

“Othello Kalesi için Kıbrıslı Türk’ün verdiği teklif 1 milyon 200 bin, Kıbrıslı Türk ve Rum ortaklığının teklifi ise bir milyon Euro idi. UNDP sunulan tekliflerin öngörülen ödenekten yüksek olduğu gerekçesiyle ihaleyi iptal etti. Ardından yeniden ihaleye çıkıldı ve Kıbrıslı Türk-Rum ortaklığı ilk teklifinden 50 bin Euro azaltarak 950 bin Euro teklif etti. Kıbrıslı Türk müteahhit ise 300 bin Euro indirerek 900 bin Euro teklif etti ve ihaleyi aldı.

Mağusa surları konusunda üç ayrı bölüm için ihaleye çıkılan ihaleyi Kıbrıslı Türk- Rum ortaklığı kazandı ancak UNDP, tam imza atmaya hazırlanırken, verilen tekliflerin öngörülen ödenekten yüksek olduğunu açıkladı. Teklifler yeniden sunuldu ve yine aynı Kıbrıslı Türk, önceki teklifinin yüzde 30 altında bir teklif sunarak ihaleyi aldı.”