“Panama Papers” adıyla tüm dünyada yankı uyandıran ve Güney Kıbrıs’taki bir bankanın da adının karıştığı kara para aklama skandalına ilişkin Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’ten açıklama geldi.

Politis ve diğer gazeteler, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in konuya ilişkin dünkü açıklamasında, “Panama Papers” skandalına ilişkin iddiaların, “geçmişe ilişkin olsalar dahi endişe verici olduğunu” belirtti.

Gazete, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun dün söz konusu skandalda yer alan iddiaları endişe verici olarak değerlendirdiğini, Anastasiadis’in de dünkü açıklamasında Kiprianu’nun “endişelerinin haklı olduğu” değerlendirmesinde bulunduğunu aktardı.

Habere göre Anastasiadis, Güney Kıbrıs’ın son yıllarda vergi kaçakçılığı ve kara para aklanmasıyla mücadele konusundaki tüm uluslar arası iyileştirici uygulamaları benimsemiş olduğunu ifade ederken söz konusu skandalda geçen iddiaların araştırılması için tüm yetkili birimlere çağrıda bulundu.

MOSSACK FONSECA ŞİRKETİNİN BEYAN ETTİĞİ ADRES SAHTE

Öte yandan gazete, Panam’da bulunan ve kara para aklanmasında baş rolü üstlendiği iddia edilen “Mossack Fonseca” şirketinin Güney Kıbrıs’taki ofisi olarak beyan edilen adresin doğru olmadığı, söz konusu adreste bulunan apartmanda şirketin ofisinin bulunmadığını yazdı.

Gazete, şirketin 2003 yılında Rum Şirketler Mukayyitliği’ne kayıt olduğunu ve ofis adresi olarak ise Güney Lefkoşa’da bir adresi beyan ettiğini belirterek, yapılan incelemede söz konusu adreste yer alan apartmanda şirketin ofisinin bulunmadığının tespit edildiğini vurguladı.

Alithia gazetesi ise, DİSİ, AKEL, EDEK ve diğer tüm siyasi partilerin de skandalda yer alan iddiaların araştırılması yönünde çağrıda bulundukları yazdı.