Alithia gazetesine göre DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, dün katıldığı bir radyo programında yaptığı açıklamada, iki kesimli, iki toplumlu federasyon olan müzakere masasındaki zeminin ret edilmesi ekseniyle, Kıbrıs sorununda koşulsuz olarak yeni bir stratejinin belirlenmesi gerektiğini dile getirdi.

Liderlerin, Limasol’daki Rialto Tiyatrosu’nda oyun izlemesinin sorulması üzerine Papadopulos, Kıbrıs sorununun kahvelerle, gezintilerle veya tiyatro oyunlarıyla çözümlenmediğini belirtti. Papadopulos, sözlerinin devamında, bunların hiçbir şeye katkı koymadığını gerekli olan şeyin Kıbrıs sorununda strateji değişikliği olduğunu söyledi.

Papadopulos açıklamasında ayrıca “bu tür etkinliklerle işgal orduları ve yerleşikler gitmez” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, garantiler ve mülkiyet gibi ciddi konuların en son görüşüleceğine dair açıklamalarıyla, Anastasiadis’in Ulusal Konsey kararlarından saptığını ifade eden Papadopulos, anlaşmaya varıldığı gibi çapraz görüşmelerin neden yapılmadığı sorusunu da sordu.

Papadopulos ayrıca müzakerecilerin hazırladıkları ve iki liderin bir sonraki müzakere masasına sunacakları görüş birlikleri ve  ayrılıklarına yönelik olumsuz görüşünü de ortaya koydu.

Bazı güven yaratıcı önlemlere de karşı olduğunu belirten Papadopulos, bunun amacının “Kıbrıs Cumhuriyeti”ni yıkma, KKTC’yi yükseltme olduğunu savundu.

Papadopulos, Derinya sınır kapısının açılmasının sadece Kıbrıslı Türklere ve Türk ordusuna hizmet ettiğini öne sürdü.

Rum Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas da, “bir devlet başkanının, ülkesinin yarı işgal altındaki topraklarını ziyaret etmesi, kahve içmesi veya bir etkinlikte yer almasının anlaşılır olmadığını” savundu.

Lillikas bu tür faaliyetlerin, uluslararası açıdan “işgal ordusunun varlığının kendilerini rahatsız etmediği, bu toprakların işgal altında değil başka bir yönetim altında olduğunu düşündükleri” mesajlarını verdiğini ifade etti.

CARPENTER’DEN KIBRIS SORUNUNA DESTEK

Bu arada Simerini gazetesi ABD Başkan Yardımcısı Avrupa ve Avrasya Özel Danışmanı Mike Carpenter’in, ABD’nin Kıbrıs sorunu çözüm müzakerelerine mutlak bir şekilde destek verdiğini belirttiğini yazdı.

Habere göre Carpenter bu açıklamayı, Washington’da, Rum Başkanlığı İnsani Konular ve Dış Rumlar Komiseri Fotis Fotiu’yu kabulünde yaptı.

Carpenter açıklamasında ayrıca ABD’nin en uygun şekilde, halkı, ekonomiyi ve kurumları yeniden birleştirecek olan yaşayabilir, işlevsel bir çözümün sağlanmasına katkı koymaya hazır olduğunu da belirtti.

Gazete görüşmede, müzakerelerin yeniden başlamasıyla Kıbrıs sorunundaki gelişmeler, kayıplar konusu ile iki ülke arasındaki ilişkilerin ele alındığını yazdı.

Habere göre Fotiu ise görüşmede Türkiye’nin oynaması gereken yapıcı tavra değinirken kayıpların akıbetinin belirlenmesi çabaları hakkında Carpenter’e bilgi verdi.

Fotiu, kayıplar konusunun insani bir konu olduğuna dikkati çekerek bunun Türk ordusu tarafından siyasileştirilmemesi gerektiğini savundu.

Gazete Fotiu’nun ABD temasları çerçevesinde ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu (USCIRF) Başkanı Katrina Lantos ile de bir araya geldiğini yazdı.

ANASTASİADİS BRÜKSEL’DE

Fileleftheros gazetesi, AB-Latin Amerika ve Karayipler Zirvesi için dün akşam Brüksel’e giden Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, bu akşam, Birleşik Krallıklar Başbakanı David Cameron ile görüşmesi ve Kıbrıs sorunundaki son gelişmeleri ele almasının beklendiğini belirtti.

Habere göre Anastasiadis ile Cameron arasındaki görüşmede ikili ilişkilerin de ele alınması bekleniyor.