DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, “New York Times” tarafından Atina’da gerçekleştirilen “Atina Enerji Forumu 2016’da” yaptığı konuşmada, “Kıbrıslı Türklerin de Kıbrıs sorununun çözümünden sonra doğal gazın ortağı ve eş sahibi olacağını” söyledi.

Fileleftheros gazetesinde yer alan habere göre Papadopulos, forumdaki konuşmasında, “Kıbrıs sorunu çözüm çabalarının, hiç bir durumda Rum Yönetimi’nin enerji konusundaki bağımsızlığını tutsak haline getirmesinin mümkün olmadığını” dile getirdi.

Kıbrıs müzakereleriyle doğal gaz arasında bağlantı kurulamayacağını ifade eden Papadopulos, Rum Yönetimi’nin, “1974 yılında meydana getirilen işgal ve istila sorununun çözümünü korkmadan müzakere etmesi gerektiğini, aynı zamanda Türkiye rahatsız olabilir diye, egemenlik haklarını icra etmekten korkması gerekmediğini” de savundu.

“Kıbrıslı Türk hemşerilerinin de kendileriyle birlikte, (çözümden önce değil, yalnızca bunun akabinde) doğal gazın ortağı ve eş sahibi olacağını” da dile getiren Papadopulos, “çünkü (Kıbrıslı Türklerin) aksi takdirde ortak kabul edilebilir bir çözüme gitmek için güçlü bir teşvike sahip olmayacaklarını” ileri sürdü.

Kıbrıs sorununun çözümünün, araştırma sondajlarının devam etmesi için önkoşul teşkil edemeyeceğini de ifade eden DİKO Başkanı, devamla, doğal gazın ihracı konusuna da değindi.

Doğal gazın ihracı konusunda Türkiye ile Yunanistan arasında seçim yapmaları gerekmesi durumunda, kendilerinin birçok hükümetin ve bazı partinin önerisinin aksine, Yunanistan’ı tercih edeceklerini dile getiren Papadopulos, ve Yunanistan’ın doğal gaz konusunda doğal müttefikleri olduğunun altını çizdi.

Türkiye’ye doğal gaz ihracatı yapılması çözümünün, Rum ekonomisinin kalkınması için bir garanti teşkil etmediğini de söyleyen Papadopulos, ancak bunun Rum ekonomisinin Türkiye’nin ekonomik kontrolüne giriş yapmasının garantisini teşkil ettiğini iddia etti.