Rum Meclis’inde bütçenin görüşüldüğü sırada Rum siyasiler bu yıl da Kıbrıs sorununa değinerek birbirlerine eleştiriler yönelttiler. 

“KİPRİANU’DAN PAPADOPULOS’A: ‘BAŞPİSKOPOS’UN DA PASAPORTUNU ALACAK MISINIZ?’ ”

Politis gazetesine göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, DİKO Başkanı ve Rum başkanlık adayı Nikolas Papadopulos’un seçilmesi durumunda bölünme propagandası yapanlardan pasaportlarını alacağına dair sözlerine işaret ederek, “Anladığım kadarıyla seçilirse Başpiskopos’un da hemen pasaportunu alacak” dedi. 

Kiprianu, Papadopulos’un yeni stratejisinin eski ve değersiz sloganların olduğu tehlikeli bir listeden oluştuğunu da söyledi. 

Konuşmalarında Anastasiadis’i de eleştiren Kiprianu, Anastasiadis’in insanların mevduatlarını tıraşlamakla kalmayıp, halkın çözüm umudumu da tıraşladığı suçlamasında bulundu. 

Kiprianu, Anastasiadis’in AKEL’i dinlemeyerek partisel hesaplamaların içinde sıkışıp kaldığını söyledi. 

PAPADOPULOS: “DİSİ VE AKEL HALKI BÖLDÜ”

Öte yandan Papadopulos, AKEL ve DİSİ’ye işaret ederek, iki büyük partinin son 10 yıl içerisinde tavizler verdikleri başarısız bir politika uyguladıklarını belirtti. 

DİSİ’nin başarısız olduğunu çünkü Türkiye’nin çözüm istediği, sorunun retçi Kıbrıslı Rumlar olduğu ve tek kabul edilebilir çözümün Kıbrıslı Rumları  tavizlerinden geçtiğine dair hatalı değerlendirmeleri temel aldığını ifade eden Papadopulos, AKEL ve DİSİ’nin halkı böldüğünü söyledi. 

İki kesimli, iki toplumlu federasyon konusunda kendisine yapılan eleştirilere de değinen Papadopulos, kendisinin federasyona karşı bir alerjisinin olmadığını belirtti. 

Rum Yönetimi eski Başkanlarından Tasos Papadopulos’un bir gün, dünyada hiçbir sorun olmadan faaliyet gösteren 40 federasyonun olduğuna dair sözlerini hatırlatan Papadopulos, federasyonun içeriğinin önemli olduğunu ifade etti. 

Eğer çözüm doğru içeriğe sahip olacaksa, iki kesimli, iki toplumu federasyon olarak adlandırılmasında bir sorun yok” diyen Papadopulos, içeriğin teoride olmadığını, son 10 yılda yapılan tavizlerle somutlaştırıldığını savundu.

NEOFİTU ANASTASİADİS’İ SAVUNDU

DİSİ Başkanı Averof Neofitu ise seçimlerden sonra Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in çabasının sürmesi gerektiğini, çünkü Kıbrıs sorununu çözecek,                                                                                                                                                                             

Kıbrıs’ı garantilerden kurtaracak ve “işgal ordusunun” ayrılmasını öngörecek bir anlaşmanın bugün ilk kez sağlam bir şekilde konuşulduğunu savundu.

Süreç içerisinde Türkiye’nin ilk kez masada olduğuna da işaret eden Neofitu, tüm siyasi güçlerin tavsiyeleri ve milli birliğinin gerektiğin belirtti.

Habere göre EDEK, Dayanışma Hareketi, Ekologlar ve ELAM da konuşmalarında Kıbrıs sorunu ve seçimlere yönelik açıklamalarda bulundular.