Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide arasında dün gerçekleştirilen görüşmeye yer verdi.

Habere göre DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, ikisi arasındaki en son görüşmenin iki yıl önce yapılmasından dolayı Eide’ye yönelik hayal kırıklığını dile getirdiğini belirtti.

Papadopulos, kendilerinin, Eide ve grubuna yönelik mesajlarının, 2004 yılında olduğu gibi hayal kırıklığına uğramamaları için Kıbrıs sorunundaki tüm tarafları dinlemeleri olduğunu söyledi.

Papadopulos, “hayır” demeye mecbur kalacakları ikinci bir referandumu istemediklerini, arzu etmediklerini belirtti ve herkesin arzusunun, “evet” denilmesi mümkün olan bir çözüme ulaşılması olduğunu da ifade etti.

Görüşme sırasında, sürecin değiştirilmesi önerisine  karşı oldukları konusunu da gündeme getirdiklerini ifade eden Papadopulos, Eide’ye, köprü kurucu öneriler sunacağı bir rol verilmesinin doğru olmadığı düşüncesinde olduklarını belirtti.

Kıbrıs aidiyetli sürecin terk edilmemesi gerektiğini söyleyen Papadopulos, böylesi bir durumunda Kıbrıs Rum tarafının, hoşa gitmeyen bir konumda bulunma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını söyledi.   

Papadopulos, “Kıbrıs helenizminin” dönüşümlü başkanlık, veto hakkı, sayısal eşitlik, Türklerin dört özgürlüğü, garantiler, Türkiye’nin müdahale haklarını kabul etmesinin söz konusu olmadığını da Eide’ye ilettiğini belirtti.

PARTİLER

Simerini gazetesine göre DİSİ Basın Sözcüsü Prodromos Prodromu, yaptığı açıklamada, Kıbrıs’taki Türk “işgalinin” sonlandırılması hedefini taşıyan yararlı müzakerelerin gerçekleştirilmesinin, partisinin bilindik arzusunu teşkil ettiğini ifade etti.

Prodromos açıklamasında ayrıca çözüme ilişkin çabalarını destekleyerek, herkesin Anastasiadis’in yanında olması çağrısında da bulundu.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu açıklamasında, iki lidere, Kıbrıs sorununun çözüm ilklerine bağlı bir şekilde, gerekli siyasi irade ve engelleri aşma isteğiyle masaya dönmesi çağrısında bulundu.

Kiprianu, çözümün, tek egemenlik, uluslararası temsiliyet ve vatandaşlığa sahip, birleşik bir devlete yol açması gerektiğini belirtti.

Kiprianu açıklamasında ayrıca Cumhurbaşkanı Akıncı ile Kıbrıs Türk partilerinin bu yönde çalışması  temennisinde de bulundu.

EDEK Başkanı Marinos Sizopulos ise açıklamasında, yeni tur görüşmelerde ele alınacakların, yürürlükte olan sürecin gerilemesini ve bundan sapılmasını teşkil edeceğini belirtti.

Dayanışma Hareketi, Anastasiadis’in görüşmeden sonra yaptığı açıklamaya tepki gösterdi ve Akıncı’dan, kısa zaman içerisinde, Anastasiadis’in zaman takvimini kabul ettiğini  ve BM’nin rolünün yükseltilmesine rıza gösterdiğini teyit etmesini beklediklerini ifade etti.

ELAM ise açıklamasında, “iki muhtarın görüşmesinden” söz ederek bir yandan Anastasiadis’in müzakerelerin yeniden başlamasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdiğini, diğer yandan ise “işgalin uzlaşmacı lideri” şeklinde nitelendirdiği Akıncı’nın ise tehditler savurmaya devam ettiğini ileri sürdü.