İKO Başkanı Nikolas Papadopulos’un İstanbul’da yaşanan gelişmeler nedeniyle Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorunundaki politikasına yönelik yaptığı eleştirilerinin, Rum Hükümeti’nin tepkisine neden olduğu belirtildi.

Fileleftheros gazetesine göre DİKO Başkanı Papadopulos,  “BM’nin kabul edilmez eylemleri ve Türk tarafının kışkırtmacılığı” nedeniyle Ulusal Konsey’in toplanmasını ve strateji değişikliği için ciddi diyaloga gidilmesi gerektiğini savundu.

Anastasiadis’in, politikasının hatalı olduğunu kabul etmesi ve özeleştiri yapması gerektiğini ileri süren Papadopulos sözlerini şöyle sürdürdü:

“İşgal liderinin sözde ‘Kıbrıs sorununun çözümü için eşsiz bir umut’ olarak tayin edilmesi hataydı, işgal bölgelerinde tiyatroya gitmek için Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağının indirilmesi hataydı, işgal liderinin Davos’a çağrılması hataydı, Türkiye savaş gemilerini Münhasır Ekonomik Bölge’ye indirirken, iyi bir atmosferin olduğuna dair düzmecenin yaratılması hataydı, yabancı yetkililerin işgal liderinin sözde başkanlığına ziyaretler gerçekleştirmesine tolerans göstermesi, hatta (ziyaretleri) teşvik etmesi hataydı. Başkan şimdi ektiğini biçiyor”.

Anastasiadis’in yaklaşık bir ay önce Türkiye’ye başlıklar açtığını ve bugün teşekkür olarak da “Kıbrıs Cumhuriyeti”ne Türkiye tarafından hakaret edildiğini de iddia eden Papadopulos, Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerde ise Kıbrıs Rum tarafını ilgilendiren değil, sadece Türk tarafını ilgilendiren boyutları görüştüklerini savundu.

Papadopulos’a yanıt veren Rum Sözcü Vekili Papadopulos ise haksız ve dayanaksız eleştirilerde bulunulduğunu vurguladı.

Anastasiadis’in Başkanlık görevine geldiği andan itibaren dış politikada uluslararası olarak “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin sorgulanmasına izin vermediğini belirten Papadopulos, aksine bölgedeki ülkelerle üçlü ittifaklar kurulması, yurtdışı ziyaretleri, Avrupa Konseylerine katılım, ABD ve Rusya’yla ilişiklerin ve işbirliğinin geliştirilmesiyle “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin rolünün yükseltildiği ve güçlendirildiğine işaret etti.

“EİDE GİTSİN”

Öte yandan gazeteye göre EDEK Basın Sözcüsü Maria Panayotu, Anastasiadis’in İstanbul’la ilgili tepkisinin olumlu yönde olduğunu, ancak buna ek eylemlerde bulunulması gerektiğini savundu.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Bart Eide’nin değiştirilmesi konusunun gündeme getirilmesi gerektiğini iddia eden Panayotu, ayrıca Türkiye, 2014 yılında “Kıbrıs Cumhuriyeti” için “işlevsiz” nitelemesinde bulunduğu belgeyi geri çekmezse ve  2005 yılında üstlendiği Kıbrıs’la da ilgili olan sorumluluklarını yerine getirmezse, bundan sonra Türkiye’yle ilgili konularda olumlu oy vermesinin söz konusu olmadığının AB’ye vurgulanması gerektiğini iddia etti.

“ANASTASİADİS BİLGİ VERSİN”

Gazeteye göre Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, Anastasiadis’in Yunan liderliğine verdiği bilgilerin ardından siyasi liderliğe de Kıbrıs sorunundaki gelişmelerle ilgili bilgilendirmede bulunması gerektiğini ifade etti.

Amerikan Başkanı Yardımcısı Joe Biden’ın, “Akıncı’nın zirveye davet edilmesiyle ortaya çıkan soruna ilişkin müdahalesini takdir ettiğini” belirten Lillikas, ancak Akıncı değil, Ankara’ya müdahalede bulunulması gerektiğini öne sürdü.