Güney Kıbrıs’ta önümüzdeki Pazar günü yapılacak milletvekilliği genel seçimlerinin öncesinde, Kıbrıs sorununun partilerin seçim tartışmaları gündeminin yine üst sırasına yerleştiği haber verildi.

Fileletheros gazetesi, Güney Kıbrıs’ta önümüzdeki Pazar günü yapılacak seçimlerin birkaç gün öncesi olan dün de, Rum siyasi partilerin Kıbrıs sorunuyla ilgili çatışmayı seçtiklerini yazdı.

DİSİ partisinin, Kıbrıs sorununda AKEL karşısında “düşük tonlar” muhafaza etmeyi tercih ettiğini, çünkü -DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun da dün kabul ettiği gibi- iki partinin tezlerinin kendi aralarında yakın olduğunu kaydeden gazete, öte yandan AKEL’in, Kıbrıs sorunundaki olumlu gelişmelerin, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Hristofyas-Talat uzlaşılarını benimsemesi gerektiğini fark etmesinden bu yana ortaya çıktığı noktasında olduğunu ifade etti.

İç sayfadan geniş yer verdiği haberinde ise, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın açıklamalarının da, Kıbrıs sorunuyla ilgili bir tartışma açılmasına katkıda bulunduğunu kaydeden gazete, devamla DİSİ’nin açıklamasına yer verdi.

Gazeteye göre DİSİ Başkanı Averof Neofitu açıklamasında, DİSİ partisinin görüşlerinin AKEL’in Kıbrıs konusundaki, DİKO ve diğer merkez partilerin de ekonomi konusundaki görüşleriyle yakın olduğunu söyledi.

Gazete, AKEL’in ise, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Hristofyas-Talat uzlaşılarını benimsemesi gerektiğini fark etmesinden bu yana Kıbrıs sorununda olumlu gelişmeler ortaya çıktığını düşündüğünü belirtti.

Gazete, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’un ise Kıbrıs sorunundaki görüşlerini “güçlü bir Girne rengiyle” ortaya koymayı tercih ettiğini ifade etti.

Papadopulos’un, partisi DİKO’nun istediği şeyin, “Kıbrıs sorununun doğru çözümü” ve “doğru içeriğe sahip iki kesimli-iki toplumlu federasyon çözümü olduğunu” ifade ettiğini kaydeden gazete, Papadopulos’un, “DİKO açısından Kıbrıs sorununun çözümünün Girne’den geçtiğini” söylediğini de iletti.

Gazeteye göre Papadopulos, bütün Girne kökenli Rumları ve Kıbrıslı Rumları, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin” devamının sağlanması için DİKO’yu desteklemeye çağırırken, devamla DİSİ ile AKEL liderliklerine de bazı eleştirilerde bulundu.

EDEK’in ise Kıbrıs sorununda uluslararası konferans toplanması önerisini yeniden gündeme getirdiğini kaydeden gazete, EDEK Başkanı Marinos Sizopulos’un bu şekilde “başka güçlerin de Kıbrıs sorununa müdahil olmasını başaracaklarını ve Kıbrıs sorununu İngiliz ile Amerikalıların tek yanlı etkisinden kurtaracaklarını söylediğini” iletti.

Sizopulos, kriz yaratacak bir çözüme karşı olduğunu da sözlerine ekledi.

Gazeteye göre Rum Ekologlar- Vatandaşlar İşbirliği Başkanı Yorgos Perdikis de açıklamasında, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın “Kıbrıs dışında müzakere yapılmasında ısrar etmesinin, durumu tehlikeli bir yörüngeye koyduğunu” iddia etti.

“KIBRIS SORUNUNA DEMOKRATİK ÇÖZÜM”

Öte yandan Simerini gazetesi “Kıbrıs Sorununun Demokratik Çözümü” başlıklı bir haberinde, EDEK partisinin, yeni meclis çalışmalarına başladığı zaman, Kıbrıs sorununun demokratik çözümüyle ilgili bir öneri sunacağını bildirdi.

EDEK Başkan Yardımcısı Kostis Efstathiu’nun, önerinin parametrelerini dün partinin seçim öncesi toplantısında açıkladığını yazan gazete, EDEK’in önerisinin “halkın ve devletin birliğinin oluşturulması ile sağlanmasına, aynı zamanda sadece Kıbrıs halkı tarafından kullanılmakta olan bölünmez güç ve egemenliğe dayandırılmakta olduğunu” kaydetti.

Gazete önerinin “bir insan, bir oy” ilkesini desteklemekte olduğunu da ekledi.

Gazeteye göre, Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas ise, Pazar günü yapılacak olan seçimlerden önce dün düzenlediği basın toplantısında, doğal gazın, önceden satışı yapılmadan çıkarılmasının mümkün olmadığını söyledi.

SEÇİM YASAKLARI

Öte yandan Fileleftheros ve diğer gazeteler, 21 Mayıs Cumartesi ve 22 Mayıs Pazar günü, dolayısıyla seçimlerin bir gün öncesi ve seçimlerin olduğu gün, broşür dağıtılması, afiş asılması, duvar ilanları yapıştırılması ve seçimlerle ilgili sloganlar yazılmasının yasak olduğunu bildirdi.

Gazete, seçim yasasına göre, 21 Mayıs Cumartesi günü, parti ve adaylara ait bütün reklamlar ve seçim afişlerinin kaldırılması gerektiğini de ekledi.