DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos partisinin, referandumda “evet” diyeceği çözümü Alithia’ya anlattı.

Gazeteye göre 3’üncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 11 Şubat 2014 tarihli Ortak Açıklaması’ndan derhal kurtulmaları gerektiğini savunarak Anastasiadis’i Kıbrıs sorununda Hristofyas politikalarını devam ettirmekle suçlayan Papadopulos, “evet” diyebilecekleri çözümün içermesi gerekenleri şöyle sıraladı:

“Biz, bütün Kıbrıslı Rumların istediği çözümü, yani doğru, işleyebilir ve sürdürülebilir bir çözümü murat ediyoruz.

Türk askerinin derhal ve tamamen çekileceği, garantilerin ve müdahale hakkının olmayacağı, işgal altındaki mülklerin yasal sahiplerinin mülklerinde ilk söz hakkına sahip olacağı ve kimseyi mülkünden mahrum etmeyecek, bütün Kıbrıslılara Avrupa Birliği vatandaşlarının sahip olduğu bütün hak ve özgürlükleri tanıyacak, Türkiye’ye Kıbrıs devletinin içişlerinde ve kararlarında söz ve rol vermeyecek bir çözüme evet diyeceğiz.

Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin birlikte var olacağı ve iki toplumun siyasi eşitliğine, demokratik kişisel ve toplumsal haklara saygıyla devletlerini birlikte yönetecekleri, bütün yerleşikleri (TC kökenli) yasadışı bir şekilde meşrulaştırmayacak, Kıbrıs Helenizmi’nin bu ada üzerinde; sürekli vurgulamayım ama, Kıbrıslı Türk vatandaşlarımızı da herhangi bir hak ve özgürlüklerinden mahrum etmeden; yaşamaya devam edeceği bir çözüme evet diyeceğiz.

‘41 yıl çok fazladır’ iddiası zaman açısından doğrudur ancak yanıltıcıdır da. Göçmenler, ölü ve kayıp yakınları için 3 yıl da 5 yıl da fazlaydı. Ama mesele çok yıl geçti diye Kıbrıs sorununu kötü bir çözümle kapatmamaktır çünkü kötü çözüm 30-40 yıl değil, sonsuza dek kötü olacak. Dolayısıyla ‘artık bitirelim’i savunanlar, çocuklarının ve torunlarının gözlerine bakmalı ve biz yorulduk diye onlara belirsiz ve tehlikeli bir gelecek bırakmaya değip değmeyeceğine karar vermelidir.”