Rum siyasi partilerinden DİKO ve EDEK, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis başkanlığında dün gerçekleştirilen ve iç siyaset konularının ele alındığı toplantıyı, Anastasiadis’ın Kıbrıs sorununa ilişkin politikasını protesto etmek amacıyla terk ettiler.

Politis gazetesi “Kritik Anlarda Çocuk Oyunları” başlığı altında manşetten ve iç sayfalarından geniş yer verdiği haberinde, Akıncı ve Anastasiadis’in bugünkü görüşme ve basın açıklaması yapmalarının arifesinde Rum iç siyasetinin “anaokulu görüntüleri ortaya koyduğu” yorumunda bulundu.

Gazete, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in dün, Rum meclisinde temsil edilen siyasi partilerin başkanlarıyla iç siyasete ilişkin bir toplantı gerçekleştirdiğini, ancak toplantı öncesinde, Kıbrıs sorunu ve bugün açıklanması planlanan ortak basın bildirisi konusunda bilgi vermek amacıyla sadece parti başkanlarıyla görüşme gerçekleştirdiğini yazdı.

Habere göre, bugünkü ortak basın bildirisinin içeriğine ilişkin bilgi aktaran Anastasiadis’in, özellikle DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos ve EDEK Başkanı Marinos Sizopulos’un, bildirinin ayrıntılarına değinmesi yönündeki baskılarını reddetmesi üzerine tartışma çıktı.

Papadopulos, Rum siyasi partilerin müzakere tutanaklarını polis gözetiminde incelemelerine izin verilmesini protesto ederek, müzakere tutanaklarında herhangi bir ilerleme olduğunu göremediklerini, aksine sözde Türk uzlaşmazlığının devam ettiğini gördüklerini iddia etti ve Anastasiadis’ten ilerlemenin nerelerde sağlandığı konusunda izahat istedi.

Anastasiadis’ten, bu akşam yapılacak Ulusal Konsey toplantısını beklemesi cevabını alan Papadopulos’un, olaylar gerçekleştikten sonra bilgi aldıklarını, öncesinde bilgi edinemediklerini iddia ettiğini ve müzakere tutanaklarının partilere verilmesini istediğini belirten gazete, bu konuda Yorgos Lillikas ve Marinos Sizopulos’un da Papadopulos’a destek verdiklerini aktardı.

Habere göre hiçbir talebine olumlu yanıt alamayan Papadopulos, eşyalarını toplayarak toplantıdan ayrılırken, mecliste Rum hükümetinin yasaları geçirmesine destek vermeyeceğini söyledi.

Gazete, toplantının devamında benzer bir söz düellosunun Sizopulos ve Anastasiadis arasında yaşandığını, Anastasiadis’in Sizopulos’u müzakere tutanaklarını sızdırmakla, Sizopulos’un ise Anastasiadis’in 2009 yılı Ulusal Konsey kararlarına uymamakla suçladığını yazdı.

Bu tartışmaların ardından Sizopulos da toplantıyı terk ederken, bu akşam gerçekleştirilecek Ulusal Konsey toplantısına katılıp katılmayacağına bugün karar vereceğini söyledi.

Habere göre Papadopulos, Lillikas ve Sizopulos toplantı çıkışında yaptıkları açıklamalarda Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerde karartma ve gizli diplomasi yapıldığı şeklindeki iddialarını yinelediler.

Gazete, üç siyasinin ayrılmasının ardından iç siyasete ilişkin toplantının olumlu bir ortamda sürdüğünü aktardı.

KİPRİANU: “ANASTASİADİS KIRMIZI ÇİZGİLERİ AŞMADI”

Alithia gazetesi ise konuya ilişkin haberini “İçte Siyasi Kriz – Siyasi Karmaşaya Sebep Oldular” başlıkları altında verirken, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun konuya ilişkin açıklamasını yansıttı.

Habere göre Kipiranu, bazı siyasi partilerin korku yaratarak halkı bölme çabalarının yanlış olduğunu, birlik olunması gereken kritik bir dönemden geçildiğini belirterek Anastasiadis’in Kıbrıs Rum tarafının kırmızıçizgilerini aşmadığı, bazı kesimlerin bu kadar tepki göstermesini haklı bulmadığını ifade etti.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Haravgi: “Göstermelik Ayrılış”

Simerini: “İç Cephede Volkan Dün Patladı Lavları Bugün Akacak – Havada Barut Kokusu”

Fileleftheros: “Kıbrıs Sorunu Hakkında Tartışma Ortamı – DİKO ve EDEK Toplantıyı Terk Etti”