DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, dün, Kıbrıs sorununa ilişkin açıklamalarda bulundu.

Fileleleftheros gazetesine göre, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, partisinin Baf’ta gerçekleştirmiş olduğu etkinlikte yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununa da değinirken Türkiye’nin ilk olarak, Kıbrıs sorununun çözümünü değil KKTC’nin yükseltilmesini arzuladığını ileri sürdü.

Papadopulos, Türkiye’nin çözüm istediği ve sorunun Kıbrıslı Rumlar olduğu şeklinde değerlendirme yapanlarla aynı fikirde olmadığını belirtti.

Kendilerinin, garantörlük ve müdahale hakları olmaksızın Türk askerinin mutlak ve doğrudan çekileceği, “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin devamını sağlayacak çözümü arzuladıklarını yineleyen Papadopulos, halkın ne olduğunu anlamaması için  karartma örtüsü ve gizlilik uygulanarak, Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerde Annan Planı’nın tüm öngörülerinin geri döndürüldüğünü savundu.

Papadopulos, AKEL ve DİSİ’nin Annan Planı’nın tekrarlanmasını istediğini, sadece bunu halka söylemekten korktuklarını belirtti.

Papadopulos, Annan Planı’nın çözüm zeminini teşkil etmesinin mümkün olmadığını da söyledi.

FOTİU

Fileleftheros gazetesi bir başka haberinde Rum Başkanlığı İnsani Konular ve Dış Rumlar Komiseri Fotis Fotiu’nun, bir etkinlik çerçevesinde çözüme ilişkin olarak yaptığı açıklamalara yer verdi.

Habere göre Fotiu, Kıbrıs Rum tarafının, onurlu bir uzlaşma sağlanması için irade ve isteğe sahip olduğunu söyledi.

Çözüm konusunda ilk ve esas sorumluluğa sahip olan Türkiye’nin önemli ve gerekli kararları alması gerektiğini de savunan Fotiu, Türkiye’nin garantörlüğe ilişkin tezlerini terk etmesi ve “işgal ile kolonizasyonun” sonlandırılmasına rıza göstermesi durumunda müzakerelerde ilerleme sağlanabileceğini ileri sürdü.