Simerini gazetesi “Başkan Türk Gündemi Temelinde Görüşmekte Israr Ediyor” başlığıyla yayımladığı haberinde, Papadopulos’un gazeteye demecinde, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’e “Kıbrıs sorununu, selefi Dimitris Hristofyas gibi, Türk gündemi (ajandası) temelinde görüşmekte ısrar ettiği konusunda” eleştirilerde bulundu.

Gazeteye göre Papadopulos, gelişme aşamasında olan müzakere sürecinde, Türkiye’yi sorumluluklarıyla karşı karşıya getirmeye, aynı zamanda Türkiye’nin Kıbrıs sorununun bütün boyutlarıyla ilgili niyetlerini öğrenmekle yükümlü olduklarını da savundu.

 Gazeteye göre, Anastasiadis’i, Hristofyas’ın kabul edilemez uygulamasını takip etmeyi tercih ettiği, bir diğer ifadeyle Anastasiadis’in de ne halkı, ne de partileri bilgilendirmediği konusunda eleştiren Papadopulos, BM, diplomatlar, teknokratlar, basındaki haberler, aynı zamanda Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Türk tarafının kamuoyu önünde söyledikleriyle bilgilendirildiklerini ifade etti.

DİKO’nun ezelden beridir, tutarlı bir şekilde, doğru bir içeriğe sahip olması kaydıyla, iki kesimli-iki toplumlu federasyonu kabul etmekte ve istemekte olduğunu dile getiren Papadopulos, ne yazık ki Anastasiadis’in uyguladığı taktikle birlikte, Kıbrıs sorununun kötü bir şekilde “kapanması” uğruna, sahip oldukları avantajlardan ödün verme riskiyle karşı karşıya olduklarını ifade etti.

Anastasiadis’in, yakın zamanda bir Türk gazeteciye verdiği demecinde, sözde şaka yollu olarak “Kıbrıs Birleşik Devletleri’nden” bahsetmesinin bunun göstergesi olduğunu ileri süren Papadopulos, Anastasiadis’in ciddi bir şekilde doğal gazı müzakere gündemine koyduğunu söyledi.

Anastasiadis’in yalnızca göçmenlerin evlerine geri dönmeyecekleri ve mülklerinin keyfini süremeyecekleri yöntemleri görüşmekte olduğunu öne süren Papadopulos, “mülkiyet hakkının” Türkler tarafından kabul edilmesiyle ilgili yapılan “kutlamalar” konusunda ise gerçekçi olmaları gerektiğini söyledi ve Türk tarafının bu hususta herhangi bir ödün vermediğini ileri sürdü.

Gazeteye göre Papadopulos, Rum tarafındaki yöneticilerin sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin” önemi ve varlığını hiç anlamadıklarını sözlerine ekledi.