Kültürel Miras Teknik Komitesi mimarı Athina Papadopulu’nun, Perşembe günü uluslararası bir sempozyuma katılarak, komitenin çalışmaları hakkında bilgi verdiği bildirildi.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre, Rum Bilim Adamları ve Teknisyenler Odası (ETEK) tarafından düzenlenen ve İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın katıldığı sempozyumda konuşan Papadopulu, komitenin, çalışmalarına 40 anıtla başladığını ve ilerleyen zamanda, listeye yeni anıtlar eklendiğini, bazılarının da liste dışı kaldığını söyledi.

Anıtların restorasyonunun tamamlanmasıyla, önceki kullanım amacına veya benzer bir amaca hizmet etmesini arzu ettiklerini belirten Papadopulu, adadaki özel politik durum nedeniyle, buna yönelik bazı zorluklarla karşılaşıldığını kaydetti.

Komite üyelerinin dini anıtlarla ilgili sorunlarını betimleyen Papadopulu, KKTC’deki kiliselerin işleyişinin mümkün olmadığını; bazı durumlarda dini anıtların hatalı kullanımlarıyla karşılaştıklarını ve yurtdışındaki durumun burada söz konusu olmadığını, yani bir kilisenin, arkeolojik öneme de sahip olsa, müze olarak değerlendirilmediğini söyledi.

Papadopulu, komitenin, restorasyon çalışmalarını, gereken ödeneğe göre küçük, orta ve büyük olmak üzere üç sınıfa ayırdığından da bahsetti ve komiteye, bugüne kadar, AB, Rum Ortodoks Kilisesi, ABD Büyükelçiliği ve çeşitli kurumlar tarafından 11,5 milyon Euro’luk ödenek verildiğini ifade etti.