Cenaze töreni organizatörlerinin kayıtlı bulunduğu Rum “Tören Organizasyon Büroları Derneği” Rum Ortodoks Kilisesi ile iş birliği yapan veya Kilise’nin işlettiği özel bürolar tarafından düzenlenen cenaze törenlerinde vergi kaçırıldığı ve komisyon alındığına dikkat çekerek “cenazelere karışmaya devam ederse Kilise’ye savaş açacağını” duyurdu.

Fileleftheros “Cenazelerin Arkasında Komisyon ve Vergi Kaçakçılığı… Papazlar Tellallık Ediyor” başlıklı haberinde, Rum Tören Organizasyon Büroları Derneği’nin yaptığı araştırmada 2014’te düzenlenen 5 bin 300 cenaze töreninin yalnız bin 200’ünün Sosyal Sigortalar Dairesi’ne bildirildiğini, 4 bin 100’ü için KDV bile ödenmediği sonucu çıktığını yazdı.

Habere göre durumu Vergi Dairesi’ne şikayet etmesi üzerine Daire’nin “ispat edin” talebiyle karşılaştığını belirten Dernek, Rum tarafında cenaze işleriyle uğraşan toplam 27 büro bulunduğunu ancak bunların sadece 5’inin yasal olduğunu belirtti.

Gelir vergisi ve KDV ödemeyenler arasında Kilise’ye ait veya Kilise ile iş birliği yapan-Kilise’nin kontrolündeki özel bürolar bulunduğuna dikkat çeken Dernek, bu tür büroların tellalı gibi çalışan ve karşılığında 200-300 Euro komisyon alan papazlar olduğuna dikkat çekti.

“Bu rekabet ortamında Kilise’nin, 1 alana 1 bedava (cenaze işleri Kilise’nin tören bürosuna verilirse, cenaze ayini bedava) kampanyası yaptığı durumlar bile var” ifadesine yer veren gazete, izinsiz tören bürolarında papazlar çalışıyor olması dışında kliniklere, cenaze işlerini verecekleri her ölü için 200 Euro” önerilen broşürler gönderdiklerine işaret etti.

Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposluğu’ndaki 120 metrekarelik kemik muhafaza odasının, yüzlerce kemiğin başka yere taşınarak cenaze bürosuna çevrildiğine (ancak bunun yasa gereği yasak olduğu) de dikkat çeken ve cenaze işlerine karışmaya devam ederse Kilise’ye savaş açacağı uyarısında bulunan Dernek, “Karpaz Piskoposu’nu, bu durum devam ederse müşterilerimize, cenaze gelirlerinden Kilise’ye giden payı ödememelerini isteyeceğiz” ifadesini kullandı.

Dernek, yıllık 20 milyon Euro civarında olan cenaze gelirlerinin yüzde 70’inin Kilise tarafından tahsil edildiğine dikkat çekti.