Rum Ulusal Konseyi’nin işleyişiyle ilgili nihai kararın, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından, 22 Mayıs’ta gerçekleştirilecek olan milletvekilliği seçimlerinden sonra alınacağı haber verildi.

Simerini gazetesi, “Tutanaklarla İlgili Kaygı… Hükümet, Bazı Kişilerin Belge Sızdırılmasıyla Hükümetin Tezlerini Yaralamaya Çalıştığı Konusunda Uyarıyor- Ulusal Konseyin İşleyişiyle İlgili Nihai Karar Seçimlerden Sonra Anastasiadis Tarafından Alınacak- DİKO ile EDEK Karartma Görüyor” başlıklarıyla geniş yer verdiği haberinde, Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in konuyla ilgili açıklamalarına yer verdi.

Ulusal Konsey’in işleyişiyle ilgili kararın Anastasiadis tarafından seçimlerden sonra alınmasının beklendiğini dile getiren Hristodulidis, Anastasiadis’in şu an Ulusal Konseyin etkinliğinin iyileştirilmesine dair bir formül üzerinde çalışmakta olduğunu ve görüşlerini seçim sürecinin ardından, Rum siyasi parti başkanlarına bildireceğini belirtti.

Hiç kimsenin, Ulusal Konsey kurumunun istenen sonuçları vermediğini göz ardı edemeyeceğini veya buna karşı çıkamayacağını da dile getiren Hristodulidis, Ulusal Konsey’in neredeyse bütün üyelerinin zaman zaman kurumun işleyişinin verimli olmadığını söylemelerinin de bu sebepten olduğunu ifade etti.

Ulusal Konsey’in toplumun gözünde mümkün olduğunca iyi bir görüntüye sahip olmamasının bütün bu sebeplere bağlı olduğunu da savunan Rum sözcü, bunu görmezlikten gelmemeleri gerektiğini ve her şeyi olduğu gibi söylemeleri gerektiğine işaret etti.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in isteğinin, kurumun işlemesi olduğunu da dile getiren Hristodulidis, ancak Kıbrıs sorununun ele alınmasının bütünlüğe ve farklı yaklaşımlar ile farklı önerilere tam anlamıyla saygı duyulmasıyla fikir teatisinde bulunulmasına ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

Hristodulidis, Anastasiadis’in Ulusal Konsey’in nasıl verimli bir şekilde çalışabileceği ve istenen sonuçları verebileceği konusunda endişeli olduğunu, aynı zamanda bazı düşünce ve planlara da sahip olduğunu söyledi.

Ulusal Konsey tutanaklarının basına sızmasının, Kıbrıs Rum tarafının güvenilirliğini nasıl etkilediğine bakmaları gerektiğini de ifade eden Rum sözcü, oldukça dikkatli olmaları gerektiğini kaydetti.

Serbest bir diyalog yapılması için, Ulusal Konsey tutanaklarının ortadan kaldırılıp kaldırılmayacağına ilişkin bir soru üzerine ise Hristodulidis, “serbest bir diyalogun olamayacağı bir kurumdan söz edemeyiz... O zaman da ulusal konsey toplantılarının gerçekleştirilmesi için bir sebep olmaz.”

PARTİLER TEPKİ GÖSTERMEYE DEVAM EDİYOR

Rum siyasi partilerinin, Ulusal Konsey’in toplanmaması kararına dair tepkilerinin ise sürmekte olduğunu yazan Fileleftheros gazetesi, partilerin tepki açıklamalarına kısaca yer verdi.

Buna göre, Anastasiadis’in Ulusal Konseyi toplamak yerine siyasi parti başkanlarıyla baş başa görüşmeler yapmasını savunan DİSİ Başkanı Averof Neofitu, bir kurumu nasıl da kötü hale düşürdükleri konusunda Ulusal Konsey üyelerine eleştirilerde bulundu ve “bir kuruma katıldığınız zaman bazı kurallar vardır. Kuralları ihlal edenlerin, ‘hem suçlu hem güçlü olması’ mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

Gazeteye göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ise açıklamasında, Ulusal Konsey kurumunun, üyeleri tarafından zaman zaman üzerinde hemfikir olunan zeminde faaliyette bulunmayı sürdürmesi gerektiği konusunda, partisinin sahip olduğu tezi yineledi.

“Karşı tarafta ise tam anlamıyla farklı bir bakış açısı bulunduğunu, çünkü Rum Başkanlık Sarayı’nın atıfta bulunmakta olduğu ithamların kabul edilmediğini” yazan gazete, EDEK’in, “Anastasiadis’in Ulusal Konsey’in toplanmasını durdurma kararının, uygulanması halinde politik açıdan çocukça bir şey olduğunu söylediğini” iletti.

Gazeteye göre EDEK, bu tür hareketlerin “Anastasiadis’in uzlaşı veya anlaşma olarak kabul ettiği şeylerin, tam anlamıyla karartılmasını amaçladığını” da savundu.

Rum Ekologlar-Vatandaşlar İşbirliği, Ulusal Konsey’in “kapatılmasının”, partileri, Kıbrıs sorunuyla ilgili gelişmeler hakkında basında çıkan haberler temelinde yorum yapmaya mecbur bıraktığını dile getirirken, “İttifak” ise açıklamasında, Ulusal Konsey’in toplanmasının seçim kampanyasının gündemine dahil edilemeyeceğini ve kendilerinin baş başa görüşmelerdeki bilgilendirmeye güvenmediklerini dile getirdi.

Gazeteye göre, Dayanışma Hareketi Başkanı Eleni Theoharus ise, Anastasiadis’in Kıbrıs sorunundaki gelişmeler hakkında bilgilendirmek için, önümüzdeki hafta kendisini davet etmesinden memnun olduğunu ifade etti.

PAPADOPULOS-ANASTASİADİS GÖRÜŞMESİ

Öte yandan gazete, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’un dün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile görüştüğünü yazdı.

DİKO’nun dün Anastasiadis’e ekonomi ve kalkınma konusundaki önerilerini sunduğunu yazan gazete, bunun dünkü görüşmenin ana hedefi olduğunu belirtti.

Gazeteye göre Nikolas Papadopulos, Kıbrıs sorunu konusunda ise Anastasiadis tarafından bilgilendirildiğini belirterek, Ulusal Konsey’in toplanması konusundaki görüşünü yineledi ve DİKO’nın ayrı görüşmeler yapılmasının etkili olduğunu düşünmediğini iletti.

Gazeteye göre Papadopulos, toplu istişare olması ve partilerin diğer partilerin görüşlerini dinleyip fikir alışverişinde bulunması gerektiğini sözlerine ekledi.

GAZETE BAŞLIKLARI

Fileleftheros: “Seçimlerden Sonra Karar Verecek… Başkanın Sızmaların Olmadığı Verimli Bir Ulusal Konseye Dair Düşünceleri- Partilerin Tepkileri Sürüyor- DİKO Ekonomi Konusunda Öneriler Sundu”

Alithia: “Ulusal Konseye Estetik Ameliyat Yapmayı Planlıyor- Başkanlığın Kararları Milletvekilliği Seçimlerinden Sonra- Başkan Ulusal Konsey Konusunu İnceliyor- Nikolas’tan Başkana Ekonomi Konusunda Öneriler- Baş Başa Görüşmelere Karşı Çıkan DİKO Başkanı Ulusal Konseyin Toplanması Talebini Yineledi”

Politis: “(Partiler) Ulusal Konseyde Israr Ediyor… Başkan Kurumla İlgili Kararlarını Seçimlerden Sonra Açıklayacak- DİKO Başkanı Anastasiadis ile Görüşmesinden Sonra Baş Başa Görüşmelerin Verimli Olmadığını Söyledi- Theoharus da Paskalyadan Sonra Bilgilendirilecek”

Haravgi: “Ulusal Konsey Toplanmıyor… Başkan Anastasiadis Aleyhinde Kurumun Kullanılamaz Hale Getirilmesine İlişkin Eleştiriler”