Fileleftheros gazetesi siyasi partilerin, yaptıkları açıklamalarla, Anastasiadis’in, öfkelenmek yerine gelişmelerin alacağı seyir konusunda düşünmesi gerektiği yönünde tavsiyede bulunduğunu yazdı.

Habere göre partiler, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, çabalarının ağırlığını, raporun BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylanmamasına vermesini ayrıca gerektiğinde veto uygulayabilecek belirli ülkeleri faaliyete geçirmesini istedi.

AKEL açıklamasında uluslararası toplumun kendi aleyhlerine karşı bir tutumunun bulunduğunu, Anastasiadis’in, kendisinin tehdit edildiği ve kendisine şantaj yapıldığını söylemesinin yeterli olmadığını  belirtti.

AKEL açıklamasında, öfkelenme ve yoğun tepki göstermenin kendi çıkarlarına da hizmet etmediğini ifade etti.

DİKO, son günlerde soğuk duş etkisi yaratan gelişmelerin ardından olan öfke patlamalarının, sorunları çözmesinin söz konusu olmadığını belirtti.

DİKO, Anastasiadis’e ayrıca, doğal gaza ilişkin açıklamasını geri alması ve ortak açıklamadan kurtulması yönünde de çağrıda bulundu.

EDEK partisi ise açıklamasında, Anastasiadis’in tepkisinin ve hoşnutsuzluğunun haklı olduğunu zira mevduatların tıraşlanmasının ardından, dostları tarafından ikinci kez ihanete uğradığını belirtti.

Rum Vatandaşlar İttifakı yaptığı açıklamada, hükümete, dikkatini raporun benimsenmesinin önlenmesine yoğunlaştırması çağrısında bulundu.

OMİRU

Politis gazetesine göre, Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, yaptığı yazılı açıklamada, dışa dönük, kararlı ve saldırgan bir siyaset önerisinde bulundu.

Omiru, açıklamasında ayrıca Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a , Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in New York’a götürmesiyle, bir mektup göndermesini ve ayrıca bu mektubun kopyalarının da Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerinin temsilciliklerine verilmesini önerdi.

UNFICYP’in görev süresinin uzatılması ışığındaki BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un raporunun, inanılmaz ifadeler ve göze çarpan eksiklikler içerdiğini savunan Omiru, Ban’ın, Kıbrıslı Türklerin izolasyonuna ilişkin ifadelerle Güvenlik Konseyi kararlarını çiğnediğini ifade etti.

KİPRİANU

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu yaptığı açıklamada, Anastasiadis’in izlediği taktik ve girişimler yönelik eleştirilerde bulundu.

Kıbrıs sorunun çözümüne ilişkin belirlenen hedefe yoğunlaşmak gerektiğini ifade eden Kiprianu, Türk “kışkırtıcılığının” ve BM’nin gösterdiği müsamahanın göğüslenmesi için Kıbrıs Rum tarafının, çözüm için hazır olduğunu gösteren inisiyatifler üstlenmesi gerektiğini de söyledi.

KİPRİANU’DAN AVRUPALI YETKİLİLERE MEKTUP

Fileleftheros gazetesi AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun, Avrupalı yetkililere, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde kademeli olarak artan gerginliğine ilişkin endişelerini dile getiren bir mektup gönderdiğini yazdı.

Habere göre Kiprianu, Avrupa Konseyi Başkanı Jean Claude-Juncker, Avrupa Komisyonu Başkanı Donald Tusk, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz,  15 Avrupa Birliği Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin yanı sıra Avrupa Parlamentosu’ndaki siyasi grup başkanlarına birer mektup gönderdi.

Kiprianu mektubunda, Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin askıya alınmasında, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisindeki faaliyetlerinden dolayı Türkiye’yi sorumlu tuttu.

Türkiye’nin, NAVTEX’in süresinin dolmasının ardından, müzakereler süreci için zaman tanımak yerine, yeni bir NAVTEX yayımladığını dile getiren Kiprianu, Türkiye’nin bunu, Anastasiadis’in, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin talebine yanıt vererek ve Kıbrıs Rum tarafının kırmızı çizgilerini çiğneyerek yapmış olduğu “bilindik açıklamasından” önce yaptığını da belirtti.

Kiprianu, mektubunda ayrıca Avrupalı yetkililerden, Deniz Hukuku’nu, Güney Kıbrıs “aleyhine çiğnemesine” son vermesi için Türkiye üzerindeki nüfuzlarını kullanmasını da istedi.