Kayıp Şahıslar Komitesi’ndeki Kıbrıslı Rum üye Nestoras Nestoros’un, dün yapılan, Kayıp Şahıslar Komitesi toplantısı çerçevesinde, kayıp kemiklerinin taşındığı belirtilen noktaya ilişkin bilgiler kapsamında, belgeler sunduğu belirtildi.

Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, Kayıp Şahıslar Komitesi’ndeki Kıbrıslı Rum üye Nestoras Nestoros’un, konuyla ilgili yaptığı açıklamalara ve diğer haberlere yer verdiler.

Gazete Nestoros’un, dün yapılan Kayıp Şahıslar Komitesi toplantısında, resmen, “Politis” gazetesi aracılığıyla verilen bilgiler ve  kayıplara ait kemik kalıntıların taşındığı noktayla alakalı, ilgili belgeleri  sunduğunu yazdı.

Habere göre Nestoros yaptığı açıklamada, Kıbrıs Rum tarafının, kazıların ileriye götürülmesi için konunun Kıbrıs Türk tarafınca, on gün içerisinde netleştirilmesini talep ettiğini belirtti.

Konunun, insani açıdan ele alınmasının ve söz konusu noktanın, askeri bölgede bulunduğu tespit edilse bile, kazıların en kısa zamanda başlamasının beklendiğini yazan gazete, Kayıp Şahıslar Komitesi’ne dün sunulan, kayıp kemiklerinin taşındığı noktaya ilişkin bilgilerin ardından, süreç gereği, Kıbrıs Türk tarafınca bir değerlendirme-araştırmanın yapılacağını, bölgenin eski haritalarının sunmasıyla da Kıbrıs Rum tarafının hazırlık yapacağını belirtti.

Gazeteye göre, Nestoros, Kıbrıs Türk temsilcinin konunun incelenmesi için zaman istediğini söyledi.

“AŞŞA”(PAŞAKÖY) KÖKENLİ RUMLAR ARAŞTIRMA İSTİYOR

Alithia gazetesi aynı haberinin içerisinde, sözde  “Aşşa (Paşaköy) Muhtarı” Yeorgios Yoannu’nun imzasını taşıyan “Aşşa” (Paşaköy) Kayıp Yakınları Komitesi’nin dün yapmış olduğu açıklamaya yer verdi.

Habere göre “Aşşa” (Paşaköy) Kayıp Yakınları Komitesi, açıklamasında, toplu mezar bulunduğunun teyit edilmesine yönelik araştırmaların/kazıların başlaması için ekipleri görevlendirmesi yönünde Kayıp Şahıslar Komitesi’ne çağrıda bulundu.

Komite açıklamasında araştırmaların sonuç vermesi durumunda kimlik tespitlerinin de gecikmeksizin yapılmasını istedi.

RUM YÖNETİMİ’NDEN “MUHTIRA”

Alithia gazetesi ayrıca Rum Yönetimi’nin, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne yönelik kayıplarla ilgili Türk belgesini “hayal kırıklığı yaratan ve yetersiz” olarak nitelendirdi.

Rum Yönetimi’ne ait bu ifadelerin, gelecek ay, kayıplar konusunun ele alınacağı Strazburg’taki Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi toplantısı ışığında, Komite’ye gönderdiği 24 Şubat tarihindeki “muhtırada” yer aldığını belirten  gazete, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne yönelik Türk belgesinde ise Güney Kıbrıs’taki askeri bölgelerdeki Kıbrıslı Türk kayıpların belirlenmesi için araştırma yapılması gerekliliğinden bahsedildiğini yazdı.

Fileleftheros gazetesi ise, konuya ilişkin aynı haberinde, Rum Yönetimi’nin, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne gönderdiği belgede, Türkiye’yi, “1974 yılı sırasında öldürülen Kıbrıslıların kemiklerinin taşınmasıyla, bir savaş suçu bulgularını örtbas etme çabasıyla” suçladığını belirtti.

Askeri bölgelere ulaşılmasının, askeri arşivlerden bilgiler sağlanmasıyla ilişkilendirilmesi ve araştırmaların genişletilmesi gerektiğini savunan Rum Yönetimi, belgenin bir başka noktasında, Türkiye’nin askeri bölgelere ulaşılmasına ilişkin açıklamasının tatmin edici olarak nitelendirilmesinin mümkün olmadığını, bu bölgelerde 130 kadar kişiye ait kemik kalıntısının gömülü olduğunun tahmin edildiğini ileri sürdü.

Rum Yönetimi, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin 34 askeri bölgeye ulaşmayı talep ettiğini, ancak bu hızla, kazı çalışmalarının tamamlanması için en az dört yıla daha gereksinim olacağını savundu.