Paşaköy kökenli Rumların, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya, “söylenenlerin icraata dökülmesi” ve “Ornithi”deki (Ekmekçiler) ve diğer bölgelerdeki “kayıp kalıntılarının yerini değiştirenlerden, kalıntıların şu anki yerlerini göstermelerini talep etmesi” çağrısında bulunduğu bildirildi.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre “Aşşa” (Paşaköy) Kayıp Yakınları Komitesi ve sözde “Paşaköy Muhtarı” Yeorgios Yoannu, yaptıkları açıklamada, kayıplar konusundaki gelişmeleri ve “Ekmekçiler’de öldürüldüğünü belirttiği ve akabinde bilinmeyen bir bölgeye taşındığını savunduğu 70 Paşaköy kökenli kayıpla ilgili” söylenenleri ilgiyle ve endişeyle takip ettiklerini kaydetti.

KAZI ÇALIŞMALARI 18 AYDIR ASKIDA

Yoannu ve komite, açıklamasında ayrıca, Politis gazetesinde 2016 yılının Şubat ayında çıkan habere dayanarak, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin, kalıntıların bulunduğu düşünülen olası bölgelerde kazı çalışmalarını 18 aydır askıda bıraktığını da iddia etti.

Gazeteye göre açıklamada, Rum gazeteci Andreas Parashos’un, 13 Ağustos’ta, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e, kayıplar konusunun yeni bir zemine oturtulması ve konunun bir an önce çözülmesi maksadıyla öncelikler arasında alınması konusunda yazdığı köşe yazısına da atıfta bulunuldu.

"SÖZLER İCRAATA DÖKÜLSÜN"

Açıklamada, sözlerin icraata dökülmesinin beklendiği ve Akıncı’nın, “kalıntıları taşıyanlardan”, yeni gömü yerlerini göstermelerini isteme imkanı bulunduğu ifade edildi.

Komite ayrıca, “Kıbrıs halkının”, tarihin prangalarından kurtulabilmek ve bir şeylerin iyiye doğru gittiğini görebilmek için bu gibi eylemlere ihtiyaç duyduğunu da ifade etti.