Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos “Kıbrıs’ın sınırının, AB’nin de sınırı” olduğunu ifade etti.

Rum radyosunun haberine göre iki günlük resmi bir ziyaret için Güney Kıbrıs’ta bulunan Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile yaptığı baş başa ve heyetler arası görüşme sonrası, ortak basın toplantısı düzenledi.

Habere göre Pavlopulos ile Anastasiadis arasındaki görüşmede, Kıbrıs sorunu ile ekonomi ele alınırken, Anastasiadis, Pavlopulos’a, Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler ve müzakerelerin yeniden başlaması perspektifi hakkında bilgi verdi.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, basın toplantısı çerçevesinde yaptığı açıklamada, Yunanistan’ın “Türk işgalinin oldu bittilerini, kolonizasyonu ve insan haklarının çiğnenmesini” kabul etmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

Pavlopulos, “Kıbrıs’ın işgal altında bulunmasının anlaşılır olmadığını hesaplamasının, AB’nin bir borcu olduğunu” savundu.

Kıbrıs sorunun çözümüne yönelik olarak ise Pavlopulos, Yunanistan’ın şu ana kadar izlediği ve değişmeyen çizgisinden bahsederken, Barbaros gemisinin varlığına ilişkin “meydan okumalar” nedeniyle askıya alınan müzakerelere katılımı da  “doğru” olarak nitelendirdi.  

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ise açıklamasında Yunanistan Cumhurbaşkanı’nın ziyaretinin, Yunanistan’ın, Kıbrıs helenizminin çözüme ilişkin mücadelesine yıllardır verdiği desteği teyit ettiğini söyledi.

Anastasiadis, açıklamasında, Kıbrıs sorununa, “işgali” sonlandıracak, “Kıbrıs Cumhuriyeti”ni, iki bölgeli iki toplumlu federasyon temelinde, çağdaş bir Avrupa devletine dönüşmesini garanti altına alacak bir çözüm bulunmasını arzuladıklarını belirtti.

Türk politikasında değişiklik yapılması gerektiğini ileri süren Anastasiadis, Ankara’nın kararlılığını göstermesi ve çözüm istediğine dair faaliyetlerde bulunması gerektiğini de savundu.