Rum Yüksek Mahkemesi’nin etkinliğine katılmak amacıyla Güney Kıbrıs’ta bulunan Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos’un Türkiye’ye yönelik mesajlar gönderdiği belirtildi.

Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos’un, Güney Kıbrıs’ta bulunması sebebiyle dün Rum Yönetimi Başkanlığı’na vekalet eden Meclis Başkanı Yannakis Omiru ile bir araya geldiğini yazdı.

Pavlopulos ile Omiru arasındaki görüşmenin bir bölümünün basına açık olduğunu yazan gazete Pavlopulos’un “Türkiye’nin, Güney Kıbrıs’ın egemenliğine ve bağımsızlığına saygı duymadan, AB’ye yönelik herhangi bir adımı düşünmelerinin mümkün olmadığı” şeklindeki açıklamasına yer verdi.

Habere göre Pavlopulos, Kıbrıs sorununa ilişkin dile getirdiği iyi niyetlerin ne kadar gerçek olduğunu göstermesi için Türkiye’ye çağrıda bulundu.

AB ve uluslararası toplum için Kıbrıs’taki “bölücü durumun” devam etmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Pavlopulos, Kıbrıs sorununa ilişkin çözümün uluslararası ve Avrupa hukuku ile uyumlu olması, uluslararası toplumda egemen bir devlet ve AB üyesi bir devlet olarak da “Kıbrıs Cumhuriyeti”ni garanti altına alması gerektiğini ifade etti.

Birlik ve kararlılık çağrısında da bulunan Pavlopulos, her iki ülkenin iç cephedeki siyasi dinamiklerinin, ortak hedefe hizmet etmek için birleşmiş olması gerektiğinin altını çizdi.

OMİRU

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e vekalet eden Meclis Başkanı Yanankis Omiru ise açıklamasında istenilen şeyin “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin dağılmasının değil, çözüm olduğunu ifade etti.

Pavlopulos’un, Güney Kıbrıs’ta bulunmasının, 41 yıldır Türk “işgali” ve sürmekte olan Türk “uzlaşmazlığı”   koşullarında yaşayan Rum halkının mental açıdan tahammülünü kuvvetlendirdiğini savunan Omiru, tüm çabalarına karşın, 41 yıldır işlevsel, demokratik ve adil bir çözüme ulaşamadıklarını savundu.

Omiru, Güney Kıbrıs’ın 2004 yılında, AB ailesinin ayrılmaz bir parçası olduğunu ancak Türk tarafının “uzlaşmazlığı ve çarpıtmaları” nedeniyle çözüm hedefine ulaşılamadığını savundu.

Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerden de bahseden Omiru, bu konuda ihtiyatlı olunması, aşırı beklentilerin olmaması gerektiğini ifade etti.

PAVLOPULOS-BAŞPİSKOPOS II. HRİSOSTOMOS GÖRÜŞMESİ

Alithia gazetesi Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos’un dün Rum Kilisesi Başpiskoposu II.Hrisostomos ile de bir görüşme yaptığını yazdı.

Gazete elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak görüşmede, Kıbrıs sorunu, Suriye’deki kriz ve göçmenlik konularının ele alındığını belirtti.

“HUKUK VE ETİK” KONFERANSI

Fileleftheros gazetesi, Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos’un, dün, Rum Yüksek Mahkemesi’nin düzenlediği “Hukuk ve Etik” konulu konferansına da katıldığını belirtti.

Habere göre Rum Yüksek Mahkeme Başkanı Mironas Nikolatas, Pavlopulos’un ziyaretine ilişkin olarak yaptığı açıklamada, Pavlopulos’un Güney Kıbrıs’ta ve Rum Yüksek Mahkemesi’nde bulunmasının bir onur olduğunu ifade etti.

Nikolatas, açıklamasında Yunanistan Devleti’nin başının, ilk kez, Yüksek Mahkeme’de yer almasının da önemine dikkati çekti. 

Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ise konferans çerçevesindeki konuşmasında hukuk devletine ilişkin görüşlerini ortaya koydu.