Pavlopulos, Yunanistan’a hareketi öncesinde “Yunan Kuvveti (ELDİK),  Kıbrıs Silahlı Kuvvetleriyle (RMMO) birlikte özgürlüğü ve Kıbrıs sorununa sürdürülebilir çözümü dayatmak için burada kalacak” dedi.

Fileleftheros “Helenizm’in Birlik ve Birleşik Cephesi... Pavlopulos, Helenlerin Mücadeleyi Tek Başlarına Da Vereceğini İletti” başlıklı haberinde, Pavlopulos’un Güney Kıbrıs temaslarını dün Yunan Alayı (ELDİK) ziyaretiyle tamamlayıp öğleden sonra ülkesine geri döndüğünü bildirdi.

Gazete, dünkü ziyaret programı çerçevesinde Lefkoşa’daki KKTC-Güney Kıbrıs sınırını Lefkoşa Rum Belediye Başkanı Konstantinos Yorgacis eşliğinde gezdikten sonra “bir AB şehrinin işgal altında olmasından üzgünüm. Bu kabul edilemez” ifadesini kullanan Pavlopulos’un Türkiye’ye mesajlar verdiğini savundu.

Gazeteye göre, Kıbrıs sorununa, işleyebilir ve sürdürülebilir bir çözüm bulunmasının, kendileriyle (Yunanistan) ilişkilerini geliştirmesi açısından Türkiye’nin de işine geleceği görüşünü ortaya koyan Pavlopulos “Helenler, Yunanlar ve Kıbrıslılar, tek başımıza kalsak da birleşik mücadele edeceğiz. Hiçbir şeye boyun eğecek değiliz. Cephe, daha önce hiç olmadığı kadar birleşiktir. Size bunu garanti ediyorum” dedi.

“ELDİK, ÖZGÜRLÜĞÜ VE ÇÖZÜMÜ, RMMO İLE BİRLİKTE DAYATMAK MAKSADIYLA BURADA”

Pavlopulos, daha sonra Malunda’daki Yunan Alayı (ELDİK) kışlasına giderek, orada görev yapan Yunan askerlerine, ELDİK’in Mağusa Limanı’na ilk kez ayak bastığı 1960’tan beri ağır bir mirasa sahip olduklarını söyledi. Pavlopulos “ELDİK varlığıyla özgürlük ve Kıbrıs sorununa sürdürülebilir bir çözüm için uluslararası hukuku ve Avrupa hukukunu Kıbrıs silahlı kuvvetleriyle birlikte dayatmak maksadıyla burada kalacak” dedi.

Prokopis Pavlopulos, Rum Kayıp Yakınları Komitesi, sözde “İşgal Altındaki Belediyeler Komitesi”, Rum Göçmenler Birliği, EOKA Tarihi Anısını Yaşatma Derneği ve “Karpaz Koordinasyon Komitesi” temsilcileriyle görüştü.

Gazete, programına her zaman uymayan Pavlopulos’un Larnaka Havaalanı’na gidişi öncesinde Yunanistan’ın Güney Kıbrıs’taki büyükelçiliğine giderek, personele teşekkür ettiğini de haberine ekledi.

Simerini “İşgale Son Vermek AB’nin Borcu” başlıklı haberinde ise Pavlopulos’un Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis eşliğinde gittiği ELDİK kışlasındaki konuşmasının bazı bölümlerini öne çıkardı.

“YUNANİSTAN’IN EGEMENLİK VE GÜVENLİĞİMİZİN ANA GARANTÖRÜ OLMA İRADESİNİN GÖSTERGESİ”

Habere göre “işgal askerlerinin derhal çekilmesi ve göçmenlikle kolonizasyona son verilmesi AB’nin borcudur. Bunlar AB’nin savunmak zorunda olduğu ilke ve değerlerdir” iddiasında bulunan Pavlopulos, ELDİK’in, Türk askeri çekilene kadar adada kalmasının milli hedef ve maksatları olduğunu söyledi.

Pavlopulos, “ELDİK’in mücadelesi, Kıbrıs Silahlı Kuvvetleriyle ortaktır. Bu, Helenizm’in özgürlük mücadelesidir. Uluslararası hukukun ve Avrupa hukukunun sağlamlaşması mücadelesidir” ifadesini kullandı.

Fokaidis de, Pavlopulos’un ziyaretinin sadece sembolik bir anlam taşımadığını; ayrıca “Yunanistan’ın Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik ve güvenliğinin ana garantörü olma iradesinin” göstergesi  olduğunu söyledi.